hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Más gyerekét küldik  a halálba
Interjú Dr. Anat Berko izraeli kriminológussal és terrorszakértővel

2013. 03. 07.
Berko asszony hosszú idő óta kutatja az öngyilkos terroristák lelkivilágát. Az évek során számos olyan mártírjelölttel készített interjút, akinek a robbanószerkezete valamiért nem lépett működésbe, vagy aki saját akaratából hiúsította meg a terrorcselekményt. Felkereste a család­tagokat, a szülőket és a merénylők kiküldőit is, hogy feltérképezze ezt a bizarr világot. Azt, hogy a jelenség mára már mennyire nem helyspecifikus, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy közel egyórás beszélgetésünk során még csak szóba sem került az izraeli-palesztin konfliktus.

Miért választotta ezt a „horrorisztikus” szakterületet?

– Kriminológiából szereztem a mesterdiplomámat, és akkoriban kezdett megszaporodni az öngyilkos merényletek száma, amikor témát kerestem a doktori disszertációmhoz. A férjem – aki egyébként Közel-Kelet-szakértő – vetette fel az ötletet, hogy érdekes lenne a Hamaszt kriminológiai szempontból is górcső alá venni. Addig még senki nem foglalkozott ezzel a kérdéssel. A kutatást a terroristák kiküldőivel kezdtem, főként az ő morális infrastruktúrájukra összpontosítottam. Összevetettem őket az arab világ sorozatgyilkosaival és bűnözőivel.

És talált valamilyen különbséget?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!