hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kínaiak az orosz spájzban
Lesz-e Vlagyivosztokból Hai-Sen-Vai?

2012. 05. 31.
„Nem szeretnék egy szép reggelen arra ébredni, hogy a rádióban a kínai-finn határról beszélnek" - dohogott kommentjében egy a sok száz hozzászóló közül, akik az Argumenti i Fakti című orosz lap cikkére reagáltak. A téma - vajon elnyeli-e Kína Oroszországot -, úgy látszik, érzékeny pontra tapintott: eddig soha nem tapasztalt levél- és kommentözön követte ugyanis. Tény, hogy a keleti orosz határ­vidékeken szabad szemmel láthatóan sok a kínai - kérdés, vajon tényleg kell-e inváziótól, netán határrendezéstől tartani.

Vászja, Misa, Borja - a tipikusan csengő férfinevek ezúttal Kelet-Oroszországban élő kínaiakat takarnak. A feleségek innen valók, a ház és a veteményeskert is. „Kínába csak áruért megyünk. Ott annyian vannak, mint egy zsúfolt buszon; semmi okunk visszamenni oda" - nyilatkozza egyikük a riporternek. Hosszú évek óta itt élnek - többségük Vlagyivosztokban vagy más közeli városban van bejelentve. Már annyira eloroszosodtak, hogy még a vodkát is sós hallal isszák. Arra a kérdésre, mi a véleményük arról, hogy esetleg Kína elnyeli az itteni vidékeket, nagy a nevetés: „Hát, testvér - magyarázza Vászja -, nem azért menekültem el Kínából, hogy újra benne találjam magam."

„No és ha majd Primorje lakóinak többsége kínai lesz - hangzik az újabb kérdés -, nem akartok majd kiválni Oroszországból?" A csendet vágni lehet, hosszú másodpercek telnek el. Aztán megszólal Borja (igazi nevén Thin Liu): „Á, hagyjuk a mocskos politikát... Még egy kis vodkát?"

Pedig a kérdés nem teljesen alaptalan: Ulrich Kessel német Kína-kutató úgy véli, a legnagyobb veszélyt éppen azok a csendes kisemberek jelentik, akik idetelepülnek, ideházasodnak, itt dolgoznak. Nekik még nem kell, hogy Primorje Kína része legyen. Nem gond az sem, ha a kínaiak száma eléri a lakosság negyedét, sőt harmadát. A történelemben azonban volt már rá példa, amikor egy város, melynek lakosságát 77 százalékban kínaiak alkották, függetlenséget követelt, és végül 1965-ben ki is vált Malajziából. Most még eléggé nevetséges kínai inváziót emlegetni Oroszországban, de majd térjünk vissza a kérdésre pár évtized múlva.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!