hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merényletek célpontja a gyémántjubileumát ünneplő II. Erzsébet
Isten óvja a királynőt?

2012. 02. 16.
Hatvan esztendeje ül már a trónon II. Erzsébet brit királynő, akiről nyilvános szereplései alapján sokan joggal gondolhatják, hogy híján van az érzelmeknek. Ám csak keveseknek adatik meg, hogy a színfalak mögé lássanak. Az ellene és a családja ellen elkövetett merényletkísérletek még jobban megkeményítették ezt a törékeny, idős hölgyet, aki szinte egymaga tartja össze a rogyadozó monarchiát.

Mint minden prominens személyiség, II. Erzsébet és családja is állandóan ki van téve a terroristák és őrült merénylők fenyegetéseinek, cselekedeteinek. Ükanyja, Viktória királynő halála óta nem kevesebb, mint 23 alkalommal törtek a Windsor-ház (korábban Szász-Coburg-Gothai-ház) tagjainak az életére.

1936. július 16-án - néhány hónappal Erzsébet 10. születésnapja után - nagybátyja, VIII. Edvárd nyilvános ünnepi megemlékezésen vett részt Londonban. Amikor a felvonulási menet dél körül a Hyde Parkban álló Wellington-diadalívhez ért, hirtelen egy zömök, erősen kopott öltönyt viselő, bajuszos férfi lépett ki az ünneplő tömegből, és egy újságpapírba rejtett pisztolyt szegezett a skarlát színű tunikában lovagló királyra. Elsütni azonban már nem maradt ideje, mert egy közelben álló, tenyeres-talpas asszonyság, Alice Lawrence észrevette a szándékát, és olyat sózott a kezére, hogy rögtön elejtette a fegyvert. A király lova ugyan a csattanás hallatán egy pillanatra megbokrosodott, egyéb baj azonban szerencsére nem történt.

A rendőrök azonnal elfogták a merénylőt, aki azt állította magáról, hogy George Andrew McMahonnak hívják, és valójában nem is akarta megölni Edvárdot, csupán ezzel akarta felhívni a figyelmét, hogy veszélyben az élete. Állítása szerint ugyanis egy „idegen hatalom" - valószínűleg a náci Németországot értette alatta - fizetett neki 150 fontot, hogy végezzen az uralkodóval. Ő azonnal jelentette az esetet a brit titkosszolgálatnak, de szerinte senki nem hitt neki. A motozás során találtak nála egy borítékot, amely két darab töltényt és egy képeslapot rejtett, amelyre a következő szöveget írták: „Május szeretlek". Mint később kiderült, a 36 éves ír újságíró valódi neve Jerome Bannigan. A tárgyalásán semmiféle bizonyítékot nem tudott felmutatni állítására, ezért egy év kényszermunkára ítélték.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!