hetilap

Hetek hetilap vásárlás
65 éve ölték meg Apor Vilmos püspököt
Húsvéti áldozat

2010. 04. 10.
65 évvel ezelőtt, a második világháború utolsó esztendejének húsvétján még nem hallgattak a fegyverek Magyarországon. De az ember­telenségben is akadtak olyan nagyszerű férfiak és nők, akik életük árán is igyekeztek segíteni a rászorulóknak, bármelyik népcsoporthoz, fele­kezethez tartoztak is. Ilyen önzetlen ember volt az akkori győri püspök, báró Apor Vilmos is.

1945. március 28-án a legnagyobb nyugat-magyarországi várost is elérték a harcok. Miközben a polgárok az óvóhelyek védelméből hallgatták az orosz aknavetők hangját, a környező falvakból elmenekült lakosok egy része a Püspökvár masszív pincéjében talált menedékre. Amikor ugyanis az egyházmegye püspöke, Apor Vilmos hírül vette, hogy a front a város határához közeledik, gondolkodás nélkül ajánlotta fel a várat a rászorulóknak óvóhely gyanánt.
Nagypénteken délelőtt fél tucat orosz katona jelent meg az előcsarnokban. Volt közöttük egy magyar származású fiú, ő tolmácsolta óhajukat, miszerint rejtőzködő német katonák után kutatnak. Alaposan körülnéztek a pincében, de nácik helyett csak néhány kis hordó misebort és egy hatalmas, majdnem mázsás sajtkorongot találtak. Egyelőre megelégedtek a zsákmánnyal, ám kifelé menet felfedeztek néhány fiatal lányt, akik a bombázások elől menekültek ide.

Davaj, ide az aranykeresztet!

Kora délután újra megjelentek, ám ekkor már erősen ittas állapotban voltak. Egyenesen a püspök úrhoz mentek, és azt követelték, hogy engedjen el velük kilencven fiatal nőt a kaszárnyába „krumplit hámozni”. Mivel nagyon durván követelőztek, a püspök mindjárt intézkedett, hogy az irodaigazgató menjen a városházára, hátha talál egy olyan jobb érzésű orosz parancsnokot, aki megvédi a lányokat.
Az orosz különítményt vezető őrnagy azonban türelmetlen volt. Mindenkit lehajtott az óvóhelyre, majd maga is utánuk sietett. Kezével fenyegetően hadonászva odalépett a püspökhöz, meg-meglökte, sőt még láncán függő aranykeresztjét is megrángatta. A főpap megpróbálta erélyesen félretolni az útját elálló kapitányt, ettől azonban a tiszt csak ingerültebb lett. Durván visszanyomta, majd fenyegető jelleggel egyet hátralépett, miközben jobb kezével hátranyúlt a felszíjazott pisztolytáskához. A következő pillanatban már kinyújtott karral célzott Apor Vilmosra és a körülötte állókra.
Mielőtt azonban lőni tudott volna, a püspök határozott mozdulattal lefogta a kezét, majd a meglepett katonát a falépcső felé fordítva tuszkolni kezdte a kijárat felé. Ő azonban kiszabadította magát a püspök karjaiból, majd vaktában tüzelt kettőt a pisztolyából. A golyók megsebesítették a pinceajtón éppen kilépő Pálffy Sándort, a püspök unokaöc­csét. Aztán a tiszt még három lövést adott le a püspök felé. Az első golyó magasba tartott jobb karját érte, de a mandzsettagombján elakadt. A második a jobb szemöldök felett érte a homlokát, de a koponyacsontot nem törte át. A harmadik azonban a reverendán keresztül a hasüregbe hatolt. A püspök az aula igazgatójára és titkárára támaszkodva még saját lábán botorkált le a nagy pince boltíves bejáratáig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!