hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorhálózat végzett az elnökkel
A Lincoln-gyilkosság nyomában

2009. 02. 21.
Kétszáz évvel ezelőtt, Darwinnal pontosan egy napon, 1809. február 12-én egyszerű pionírcsaládban született az Egyesült Államok egyik leghíresebb elnöke, Abraham Lincoln. Iskolába alig járt, de elképesztő akarattal egészen az elnöki posztig verekedte fel magát, és még a konfrontációt is vállalta a déli államokkal, hogy elveit megvalósítsa. Végül életét áldozta az ország egyesítésének és a rabszolgák felszabadításának oltárán.

Lincolnnak minden oka meglehetett az aggodalomra. A déliek engesztelhetetlenül gyűlölték az elvesztett polgárháború miatt, és többször is az életére törtek. Ennek ellenére sikerült megérnie a fegyverletételt. Igaz, csak néhány napon múlott...

1865. április 14-én, nagypénteken Washington önfeledten ünnepelte az északiak győzelmét. Lincoln aznap estére a Ford Színházba készült feleségével, hogy jelenlétével tisztelje meg az Amerikai unokatestvérünk című komédia ezredik előadását. Útközben még felvették barátaikat, Clara Harrist és vőlegényét, Henry R. Rathbone őrnagyot. A biztonságra azonban nem sokat adtak: az elnök életére csupán egy alkoholista rendőr, John Parker vigyázott.

A díszvendégek egy páholyban foglaltak helyet, ahová az igazgató bevitetett egy pamlagot, az elnök számára pedig egy hintaszéket. Amikor megjelentek a nézőtéren, a karmester jelzésére a színészek azonnal félbeszakították a darabot. Felzengett az amerikai himnusz, majd hosszú és lelkes taps köszöntötte az elnököt. Aztán az előadás zavartalanul folytatódott. Parker rendőr, aki a páholy ajtaja előtt foglalt helyet, egy idő után megunta a várakozást, és lenézett a közeli kocsmába. Mialatt gyanútlanul kortyolgatta whiskyjét, egy fiatal férfi osont az elnök közelébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!