hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy élet a Gutenberg-galaxisban
Jani bácsi hetven éve dolgozik könyvkötőként

2009. 02. 21.
Amikor idősebb Gyenes János 1909-ben megalapította könyvkötő vállalkozását, nem sejtette még, hogy fél év­századra rá meg­fo­gal­mazzák a nyomtatott betűk halálának elméletét. A virágzó kisipar irányítását az apja nevét öröklő fia vette át 1940-ben. Az immár százéves könyvkötő műhely megrendelései mára jelentősen meg­fogyatkoztak, de a nyomtatott könyv létezik – csak a kisipari könyv­kötészet jövője bizonytalan.

Gyenes János hetven éve dolgozik könyvkötőként - szinte egy egész emberéletet töltött el egy műhelyben. „Nyugdíjazásom után - hatvanegy évesen - ugyanúgy folytattam a munkát, mintha mi sem történt volna. A munka karbantartja az embert, és megszabadít az önközpontúságtól" - mondja a nyolcvanöt éves mester, korát meghazudtoló fiatalossággal.

„Visszavonulása" csak annyi változást hozott, hogy kapja a nyugdíját, és fizeti a járulékokat - azt a keveset, ami neki nagyon sok. Furcsa, hogy a jelenlegi rendszer nem értékeli azt az ambíciót és képességet, hogy eltartja magát. „Ezt illene úgy méltányolni, hogy nem veszik el mindenféle adókkal azt, amit az ember keres. Azonban nemcsak a pénz miatt dolgozom, hanem azért is, hogy hasznossá tegyem magam" - mondja.

János bácsi úgy látja: amíg régen a szakma szeretete motiválta az embereket a pályaválasztásban, ma már ez a szempont huszadrangú kérdéssé vált. „A fiatalok többsége olyan pályát keres, ahol minél kevesebb munkával minél többet markolhatnak fel. Hiába nagy a szükség a szakmunkákra, az utánképzés megszűnt. Az én korosztályomnak még öt évet kellett tanulnia ahhoz, hogy megkapja a mesteri oklevelét: a szakmunkásképző elvégeztével három év segédként eltöltött munkakör után lehetett csak mestervizsgát tenni. Ma már elég bejelenteni az önkormányzatnál a szándékot, és a kiszabott illeték megfizetése után bárki nyithat könyvkötő műhelyt" - summázza a helyzetet. Ebből pedig egyenesen következik, hogy „a mai könyvkiadás szakmai kivitelezése sok esetben kívánnivalókat hagy maga után" - azaz: az újonnan vásárolt könyvek nagyon hamar szétesnek. Az öt ívnél (nyolcvan oldalnál) vastagabb könyveket ugyanis nem lenne szabad egyenes háttal készíteni, mert a feszültség, ami a könyv kinyitásakor keletkezik, hamar szétszakítja azt. „Jómagam öt centi vastag könyvet is láttam egyenes háttal, így nem csoda, hogyha két-három kinyitás után már nem bírja a strapát - fogalmaz a mester. - A szépirodalmat is úgy kellene bekötni, hogy tartós legyen, az útikönyveket meg pláne: ne csak egy utat éljen végig. Gépi bekötéssel nehéz jól kötni, főleg, ha a gépet beállító munkások is hiányos képzettséggel rendelkeznek" - teszi hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!