hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orwellen túl
Az ombudsman a csúcstechnológiáról

2005. 08. 30.
Az adatvédelemnek ma két fő kihívással kell szembenéznie: a csúcstechnológiával és a terrorizmus elleni küzdelem jelszava alatt elkövetett jogsértésekkel – nyilatkozta lapunknak Péterfalvi Attila. A csúcstechnológia adta kihívásokkal kapcsolatosan a biztos elmondta: napokon belül egy konferenciára utazik, melynek témája az lesz, hogy különböző cégeknek megengedhető-e olyan szoftver alkalmazása, amely egy telefonbeszélgetés alkalmával szerzett hangminta alapján bárkiről személyiségprofilt készít. Gyakorlatilag ez a grafológiának egy verbális változata – tudatta az ombudsman, aki szerint az adatvédők munkája Don Quijote-i küzdelemnek tűnhet, hiszen sok esetben csupán anynyit tudnak tenni, hogy késleltetik a csúcstechnológiával felszerelt rendszerek elterjedését; illetve megakadályozhatják azt, hogy illetéktelenek hozzájussanak az adatokhoz.

Az ombudsman arra a belügyminisztériumi javaslatra, miszerint egységes rendszerbe kellene foglalni a hazai térfigyelő kamerahálózatokat úgy reagált: a terrorizmus elleni küzdelem címszó alatt ma szinte mindent el lehet adni. 

Az Egyesült Államokban egyre inkább divatba jönnek a bőr alá ültethető mikrochipek: a Veripaychippel rendelkező vendégnek a tengerparton nem kell magával vinnie a pénztárcáját, elég ha a karját tartja oda a pincérnek, aki a leolvasóval leveszi a megfelelő összeget. "Ahogy a technikai fejlődés mértékét figyelem, a személyi igazolványokat akár éveken belül felválthatják a bőr alá ültethető chipek" – jelentette ki Péterfalvi Attila.


(cikkünket itt olvashatják)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!