hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kenyérünnep
Friss, ropogós körkép

2005. 08. 23.
Kevés finomabb és nagyobb létfontosságú dolog van a világon a frissen sütött kenyérnél. Olyannyira, hogy hiánya nemegyszer népfelkeléshez vezetett. A középkorban több európai ország is törvényt hozott az alapélelmiszer súlyhoz kötött áráról, az 1266-os évben fixált angliai kenyérárak négyszáz-ötven esztendeig voltak érvényben. A Kádár-korszak "3,60-as" fehér kenyerének árához évtizedekig nem nyúltak hozzá. Időközben az árak és a minőség is sokat változott. 

A gabonaszemben tökéletes arányban megvan minden, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen: fehérjék és az azokat lebontó enzimek, olajok és a bennük oldódó vitaminok, értékes ásványi és rostanyagok, valamint az energiát adó szénhidrátok. A több ezer éve még vadon termő búzát először nyersen, majd pörkölve fogyasztották az emberek; még a római légiókban is kaptak a harcosok egy marék pörkölt búzamagot. 

A kovász feltalálása valószínűleg a véletlennek köszönhető, hiszen ha liszt és víz langyos keverékét állni hagyjuk, az a levegőben lévő természetes élesztők hatására elkezd erjedni, és megkeleszti a tésztát. Később felfedezték, hogy az erjedt gyümölcsökből készült cefre habja ennél alaposabb, "tisztább" munkát végez. A fennmaradt legkorábbi források szerint az egyiptomiak így készítették kovászolt kenyereket, körülbelül ötezer évvel ezelőtt. A régi időkben nem árultak élesztőt, ezért többnyire a kenyérsütésből félretettek egy nyers tésztadarabot, amit kovászként használták az új kenyér kelesztéséhez. Az igazi kovászolást sokan ma igyekeznek megspórolni, lerövidítve a kenyér készítésének idejét, hiszen minél tovább "érik" a kovász, annál ízletesebb, aromásabb lesz a kenyerünk. Christin Ingram a kenyérről szóló nagy lélegzetvétel? könyvében ehhez még hozzáteszi, hogy morzsálódás nélkül szeletelhető és természetes úton tartós lesz a kenyerünk, bármiféle adalékanyag nélkül.

A történelem során megannyi technikai találmány – a kerék, az eke, a vízi és a szélmalom, a gőzgép és a belső égés? motor – állt a gabonatermelés szolgálatában. Az ipari méret? termelésnek köszönhetően elődeinkhez képest sokkal kevesebb fáradság árán kerülhet a kenyér az asztalunkra. Magyarországon a középkor földbirtokosai malmaik használatáért a gabona tizedét kérték jobbágyaiktól. Ez a hagyomány napjainkban is tovább él, csak áfának hívják. 

Magyar kenyerek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!