hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapda lehet a főnyeremény

2003. 11. 03.
Rekordméretűre fokozódott a lottóláz hazánkban. A héten már több mint négymilliárd forintot meghaladó összeg csábítja a játékosokat. Március óta halmozódik a játékalap, s jelenleg immár Európa legnagyobb nyereményéért folyik a találgatás. A múlt héten több mint 12 millió szelvény fogyott el. A milliárdos főnyeremény reménye szemmel láthatóan egyre nagyobb vonzást gyakorol a szerencsében bízó játékosokra, és ezzel együtt az eladott szelvények számára.

A tavalyi lottónyeremény- halmozódás legnagyobb nyertesei nem a játékosok voltak, hiszen a Szerencsejáték Rt. bruttó bevétele 20 milliárd forinttal haladta meg a tervezettet, az így elért 102 milliárdos bruttó bevételből pedig 42 milliárd gazdagította az államkasszát. Idén a tavalyinál erősebb a lottóláz, mert a 34. hét óta nem volt telitalálatos az ötös lottón, így a főnyeremény 4,138 milliárdra duzzadt.

Ez az összeg, amellyel egy csapásra be lehetne kerülni az 50 leggazdagabb magyar közé, és amelyet a hazai átlag-keresetet figyelembe véve körülbelül háromezer év alatt gyűjthetnénk össze, könnyen beindítja a szerencsében bízók fantáziáját. Sokan azt gondolják, hogy a pénz és az általa képviselt, mintegy ölükbe pottyanó gazdasági hatalom minden problémájukat megoldaná. Ezzel szemben a pszichológusok és a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy egy ilyen hatalmas vagyon óriási traumaként hathat az emberre. Az országos sajtóban feltűnő, hogy a korábbi hozzáállástól eltérő módon ilyen címmel jelentek meg írások: Áldás és átok a lottónyeremény, Lelki teher a lottó ötös stb.

A legegyszer?bben úgy lehetne felhasználni egy ekkora vagyont, hogy az ember egy részét vagy a teljes összeget bankban kamatoztatja. Az évi több százmillió forintos kamatokból gond nélkül lehetne élni. A gyakorlat azonban rácáfol erre az egyszer? elképzelésre. Balázs János pszichiáter úgy látja, hogy egy ekkora összeg megnyerése eddig nem tapasztalt megpróbáltatások elé állítja a nyertest, aki biztosan elveszíti józanságát. "Egy ekkora, felfoghatatlanul nagy nyeremény szinte »meghülyíti« az átlagembert, ezért sok a csapda egy ilyen helyzetben. Elvileg korlátlan anyagi szabadságot ígér, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a nyertesek néhány évvel azután, hogy megütötték a főnyereményt, ugyanott folytatják, mint előtte – ha éppen nem lejjebb." Kevesen hiszik azonban el, hogy a munka – és megfelelő bölcsesség – hiányában birtokolt vagyon nagyon is veszélyes lehet. A játékalap ettől ugyan "nem zavartatja magát", legtovább az 52. hétig halmozódhat, és ha továbbra sincs nyertes, akár a hétmilliárd forintot is elérheti a főnyeremény. 

Lottósztorik

A lottó 1762-es – Mária Terézia által történt – hazai bevezetése óta feltehetően több ezren nyertek kimagasló összeget. Erről nincsenek pontos feljegyzések, és nem ismertek olyan esetek, hogy valaki Fortuna kegyeiből – lottó, totó vagy akármely szerencsejáték révén – tartós jólétre, gazdagságra tett volna szert. Nyomozódásunk során két korábbi nyertessel sikerült találkoznunk, akiknek életét megváltoztatta a hőn áhított nyeremény.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!