hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ember és bestia
13 Oscar-jelölés a hibridáció eposzának

2018. 02. 01.
Idén a legtöbb Oscar-jelölést besöprő A víz érintése (The Shape of Water) egy, csak nyomokban antropomorf kétéltű és egy nő transzcendens szerelmi viszonyát mutatja be.

Idegen lények és emberek szerelmi viszonya nem újkeletű a kultúrtörténetben. A mitológia szereplőinek hibridációi közismertek, a mai generációk pedig főleg a földön kívüli szuperhősök földi kalandjainak történetei révén találkozhatnak a jelenséggel.  Mondhatni, már hozzászoktunk, hogy a filmvásznon humanoid lények kerülnek viszonyba emberekkel. Gondoljunk csak a kriptoni Supermanre, aki Lois Lane kegyeit nyeri el. A Marvel képregényvilág népszerű norvég istene, Thor is hátrahagyta apját, Odin főistent és aasgardi trónját földi szerelméért. Valahogy ezek a történetek nem okoznak akkora megütközést, mert bár nem emberi lényekről van szó, legalább ember ábrázatúak. Kissé extrémebb, de ugyanúgy milliók által kedvelt a szintén Marvel-univerzumba tartozó A galaxis őrzői, amiben a főszereplő férfi a fiktív Zen-Whoberi fajhoz tartozó emberalakú, de zöld bőrű és szuperképességű nőbe szeret bele. A Csillagok háborúja és a Star Trek legendáriumok tökéletes alapot adtak az ilyen űrszerelmek irányába való elmozdulásnak, és bőséges táptalajt biztosítanak a különböző lények hibridációjának.

A vámpírlegendák még inkább elmozdulnak abba az irányba, mikor az emberek olyan lényekkel kerülnek kapcsolatba, akik emberi arca mögött szörnylény lakozik. Az alkotói munka minőségét tekintve igencsak vitatható Alkonyat-széria, valamint a különböző Drakula-feldolgozások és más „vérszívó” művek mind-mind ember és vámpír románcát vagy legalábbis szexuális viszonyát ábrázolták. A nagysikerű Avatarban (ami a következő években 4 új filmmel fog kiegészülni) egy férfi ölt idegen testet, és a Pandora nevű holdon egy humanoid faj, a kék na’vik egyik női tagjával kerül szerelmi viszonyba. A felszín alatt című skót, kevésbé ismert, ámbár filmkritikusok által elismert bizarr alterfilmben Scarlett Johansson, mint földönkívüli csábító szedi férfi áldozatait, miközben saját identitását keresi. A District 9-ben már rákszerű ufó-prostituáltak elégítik ki a disztópikus emberiség aberrált vágyait.

Az ufókkal és egyéb szörnyekkel folytatott szex egyébként főleg alacsonyabb kategóriájú filmekben kerül elő – a lista meglepően hosszú. A bestialitás terén sem terméketlen a filmipar (a robotokkal, mesterséges intelligenciával folytatott szexualitásba már bele sem kezdünk); főleg a nyolcvanas évek hozott ilyen nem kívánt meglepetéseket; Tom Hanks egy sellőbe szeretett bele, míg egy horrorfilm macskafélékkel való szexet jelenített meg expliciten; a Howard, a kacsában pedig a címadó űrmadár kerül viszonyba egy énekesnővel. Szintúgy fajtalan hajlamokat demonstrál amúgy King Kong is, a túlméretezett gorilla; gerjedelmének tárgya szintén ember. A Jules Verne kreálta Utazás a föld középpontja felé című regényből adaptált mozi föld alatti hibrid kapcsolatokat mutatott be, és másodrangú filmekben, sorozatokban fokozatosan feltűntek a két­éltűek, mint potenciális partnerek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!