hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A harmadik kultúra prófétái
Teóriák helyett eszközalapú forradalom

2015. 01. 22.
Az angol író, fizikus és politikus, Charles Percy Snow 1959-ben írta meg a The Two Cultures and the Scientific Revolution (A két kultúra és a tudományos forradalom) című könyvét. Ebben kifejti, hogy a nyugati világban az intellektuális élet két kultúrára szakadt szét, és a közöttük létrejött konfliktusos kapcsolat a gátja annak, hogy az emberiség megoldást találjon a világ problémáira. A kilencvenes években aztán egy újabb, az úgynevezett harmadik kultúra is megjelent, ami leginkább a számítógépek drámaian gyors elterjedé­sének volt köszönhető.

Az első kultúra kifejezés a klasszikus humán tudományokra vonatkozik: a filozófusok, írók, költők, festők, történészek, nyelvészek, jogászok, vallási vezetők az antik kultúra hagyományos gondolkodóit foglalja magába. A második kultúra alatt a szerző a felvilágosodás – a 17–18. század – tudományos forradalmának nagy ívű felfedezései hatására létrejövő reál tudományokat értette, a megismételhető kísérletekkel is igazolható diszciplínákat. Ilyenek a természettudományok (például biológia, fizika, kémia), a társadalomtudományok (úgy mint közgazdaságtan, szociológia, demográfia), illetve az alkalmazott tudományok: orvostudomány, gépészet, számítástechnika stb.

Snow rámutatott, hogy a humán tudományokban magasan képzett szakemberek gyakran az olyan egyszerű természettudományos fogalmakat sem tudják pontosan leírni, mint a tömeg vagy a gyorsulás. Ugyanakkor a természettudományokban jártas tudósok gyakran ugyanilyen analfabéták a humán tudományok területén, soha nem olvasták például Platón vagy Shakespeare műveit.

Kevin Kelly 1993-ban alapította meg a népszerű Wired magazint, amely hónapról hónapra azt vizsgálja, hogy az új technológiai fejlesztések milyen hatással vannak az emberi kultúrára, a gazdaságra és a politikára. „A közelmúltban valami rendkívüli dolog történt: ugyanis megjelent a harmadik kultúra” – mutatott rá Kelly a Science magazinban megjelent tanulmányában. Azt, hogy mikor jelent meg először, senki sem tudja, de az biztos, hogy a számítógépeknek sok köze volt ennek a harmadik kultúrának a felemelkedéséhez – vélekedik a szerző. Ez egy technológián alapuló popkultúra, ami a technológiára épül, és annak a szolgálatában áll. Az interneten felnövő új generációnak maga a technológia lett a kultúrája. Ennek a generációnak a hősei a számítógépes geekek (ejtsd: gíkek). A geek olyan személy, akinek az érdeklődése – gyakran a társadalmi és társasági kapcsolatok ápolása helyett és kárára – az informatika világára összpontosul, amelyben nagy hozzáértéssel, megszállottan és rajongva végzi a munkáját. A jelen hősei az intuitív komputerprogramozók, a kibervilág karizmatikus feltalálói, akiknek a startup cégei gyakran milliárdos vagyonokra tesznek szert. Őket látjuk a Time és a Newsweek magazinok címoldalán, és ők a legújabb hollywoodi szuperprodukciók sztárjai.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!