hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán új irányt szabott a gazdaságnak
Lenéztek a szakadékba

2010. 06. 11.
Kormányzása első tíz napja alatt majdnem tönkretette az országot a Fidesz-KDNP duó, de a szakadék előtt elrántva a kormánykereket új irányt vettek. Sőt, az Orbán Viktor által kedden bejelentett akciótervet mérvadó – nemcsak jobboldali – közgazdászok is kifejezetten haladónak minősítik, többek szerint akár történelmi fordulatot is jelenthet az Orbán-csomag. A napokra elgyengült forint/euró árfolyam azonban jól illusztrálja a lázas állapotot: ha kirobbant volna a devizaválság, akkor tényleg közel kerülhettünk volna az államcsődhöz, ami a Fidesz szempontjából olyan, mintha egy csapat középkezdésből rúg öngólt.

„Mintha eddig soha nem kormányoztak volna. Ha nem tesznek rendet a káoszban, akkor game over" - magyarázta hevesen az egyik legnagyobb magyar alapkezelő vezető közgazdásza hétfőn a kormány háza tájáról kiszivárgott, egymásnak ellentmondó intézkedési ötleteket, nagyon várva, hogy kedden Orbán Viktor bejelentse, milyen intézkedésekkel akarja biztosítani a költségvetés egyensúlyát, és milyen eszközökkel próbálja beindítani a gazdasági növekedést. A helyzet komolyságát mutatja, hogy piaci közgazdászok között a hétvége alatt drámai, aggodalmakkal teli hangulat uralkodott.

Pártunk és kormányunk tervez

A Fidesz-kormánynak néhány nap alatt kellett gyökeresen felülbírálnia a korábban kitalált (s utóbb teljesen irreálisnak bizonyult) politikai, gazdasági és kommunikációs tervét. A Fidesz már a választások előtt elkezdte ráhangolni a közvéleményt, hogy a leköszönő kormány költségvetése nem pontos, több el nem számolt tétel („csontváz") található benne, ezért a költségvetési hiány jóval magasabb lehet, mint amiről a Bajnai-Oszkó kormány beszél. A Fidesz azt is megszervezte, hogy több tucat konzervatív közgazdász e témában tavaly nyílt levelet tegyen közzé, amit persze az akkor hatalmon levők cáfoltak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!