hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfogytak az ellenérvek
Hazánk világviszonylatban is jól áll az oltóanyag tekintetében

2009. 11. 13.
Drámai gyorsasággal változik az új influenza megítélése Magyarországon. Egy újabb haláleset, valamint az sorozatos iskolabezárások, úgy tűnik, arra késztetik a lakosság józanabb részét, hogy feladják korábbi, oltásellenes álláspontjukat.

A héten három iskolát is bezártak az országban a H1N1-fertőzések miatt. Először a Baranya megyei Szederkényben rendeltek el kényszerszünetet, miután 206 tanuló közül 60-an betegedtek meg a H1N1 miatt. Ezt követően Lábatlanban és Móron is lakat került két oktatási intézmény kapujára. Előbbi esetében az iskola 434 tanulója közül 143-an hiányoztak, és közülük öten bizonyítottan az új influenzával fertőződtek meg, míg Móron a diákok több mint negyedénél, a tanároknak pedig harmadánál észleltek influenzaszerű tüneteket. Az iskolák legkorábban jövő hétig zárva maradnak. Pécsett egyébként konfliktus is lett a szederkényi iskolabezárásból, hazaküldték ugyanis a városból a szederkényi tanárokat, valamint az orvosi rendelőkben sem fogadják szívesen a településről érkezőket.
A héten jelentették be azt is, hogy a november 1-jén, a szolnoki Hetényi Kórházban elhunyt tizenöt éves fiú halála is összefüggésbe hozható a H1N1- vírussal. És az az öt és fél hónapos kismama is ezzel a vírussal küzd, aki lapzártánkkor még mindig életveszélyes állapotban van. A negyvenéves várandós nőt kétoldali tüdőgyulladással kezelik – mélyaltatásban.
A héten egyébként a kormány módosította a pandémiás tervet, aminek köszönhetően a középiskolások is megkapják az ingyenes H1N1 elleni védőoltást. Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint október 26-áig körülbelül 400 ezer ember kapott oltást Magyarországon.
Az egészségügyi miniszter bejelentette: kétmillió vakcinát leszállítottak már, ebből 1,8 milliót a háziorvosok, kétszázezret pedig a patikák kaptak meg. Mégis több gyógyszertárból jelezték az országban, hogy hiánycikk a védőoltás. Ez többek között a határmenti településeken jelentkező „vakcinaturizmusnak” is köszönhető, ugyanis Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából is sokan járnak át Magyarországra oltóanyagért. Győrben, Mosonmagyaróváron és Komáromban például naponta öt-tíz vakcinát vesznek szlovák állampolgárok, mivel az uniós szabályok szerint az ottani receptek nálunk is érvényesek.
Miért szavaznak bizalmat még a szlovákok is a magyar oltóanyagnak? Mert az itthon kifejlesztett vakcina nagyon jó minősítést kapott az Egészségügyi Világszervezettől. Klinikai tapasztalatok pedig azt is igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthető, minden korosztálynak beadható tizenkét hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenzaoltás.

Európai körkép

Az új típusú influenza akár negyvenezer halálos áldozatot is követelhet Európában, az ezt követő szezonális influenzajárvány pedig szintén ugyanennyit – vélekedtek pénteken európai egészségügyi szakértők. A stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az új típusú influenza mára az Európai Unió csaknem minden tagországát elérte, de nehezen megjósolható, hogy mennyire lesz intenzív a fertőzés terjedése.
Szerbiában egészségügyi vészhelyzetet jelentett be szerdán az egészségügyi miniszter, akinek közlése szerint influenzajárvány alakult ki az országban. A hivatalos bejelentés azt is szolgálja, hogy az állami forrásokat mozgósítsák, így megakadályozzák a betegség fékezhetetlen elterjedését. Az egészségügyi vészhelyzet kihirdetése értelmében betilthatók a tömegrendezvények, korlátozhatják, végső esetben pedig megtilthatják a látogatásokat a kórházakban, és bezárhatók iskolák.
Ausztriában kedden hirdettek ki hivatalosan is járványhelyzetet, miután ugrásszerűen megnőtt az új influenzás betegek száma. A legújabb számítások szerint az 1,7 millió lakosú Bécsben és térségében 10Ű800-an kapták el a H1N1-vírust – közölte a Bécsi Orvostudományi Egyetem. Miután az utóbbi napokban a tesztelésre beküldött minták száz százalékánál kimutatták az új influenzát, már nem végeznek minden gyanús esetben laboratóriumi vizsgálatot, ehelyett egy nemzetközileg elterjedt számítási módszert alkalmaznak. A még laboratóriumi tesztek alapján közölt, legutóbbi hivatalos adat szerint az egész országban 760 körül volt az új influenzás fertőzések száma.
Horvátországban több mint 2500-an fertőződtek meg a H1N1-vírustól, amióta a betegség júliusban megjelent az országban, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) adatai szerint. Itt azonban, bár a megbetegedések elérik a járványküszöböt, hivatalosan még nem nyilvánították járványnak a betegséget.
Ukrajnában október vége óta több mint 1,12 millió ukrán betegedett meg a tárca adatai szerint. Ennek ellenére egyelőre nem zárják le az ukrán–magyar határszakaszt, mert a határzár nem állítja meg a vírust – reagált az Egészségügyi Minisztérium az MDF javaslatára. Az elmúlt heti adatok szerint 16Ű700-an jelentkeztek influenzaszerű tünetekkel, de az ukrán határ mentén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egyetlen pozitív minta sem volt.
Szlovákia a napokban döntött arról, hogy megrendeli a H1N1-vakcinát, annak ellenére, hogy a miniszter szerint az influenzahelyzet stabilizálódott Szlovákiában, a megbetegedések száma megközelítőleg annyi, mint tavaly ilyenkor, így nem lehet járványról beszélni. Szlovákia egy kivételével valamennyi ukrajnai határátkelőjét lezárta, A döntést a belügyminiszter az új influenzával indokolta. Csak a felső-németi átkelőn juthatnak Szlovákiába és az unióba az Ukrajna felől érkezők.
Romániában Bukarestben és a kelet-romániai megyékben terjed leggyorsabban a vírus. A román főváros-ban, az ország legfertőzőbb gócpontjában az egészségügyi hatóságok több mint 2000 fertőzött személyt tartanak nyilván, akik vélhetően az új vírust hordozzák magukban – jelentette szerdán a román média.
A legfrissebb adatok szerint Európában április óta 423 ember halálát okozta a H1N1-vírus, míg a világon összesen 6592 emberét. Amerikában az adatok szerint már több millióan betegedtek meg az új influenza miatt, a halálozási arány pedig eléri az 1,85 százalékot.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!