hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régi zajok az emberi elmékben
A válság fokozza az antiszemitizmust?

2009. 02. 21.
A Rágalmazásellenes Liga hét európai országban készített friss felmérése szerint a globális pénzügyi válság és a gázai háború kirobbanása óta több helyen fokozódott az antiszemita hangulat. Franciaországban, Svédországban, Dániában és Nagy-Bri­tanniában is sor került atrocitásokra, de a hírek szerint a tengerentúlon, Dél-Amerikában is romlik a zsidó közösségek helyzete.

Az európai felmérésben megkérdezett felnőttek 31 százaléka a zsidókat vádolja a gazdasági helyzet romlásáért, és a válaszadók 58 százaléka ismerte be, hogy Izrael negatív megítélése miatt a zsidókkal kapcsolatos véleményük is romlott. A Liga 500-500 felnőttet kérdezett meg Ausztriában, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban, 2008. december 1. és 2009. január 13. között.

Míg átlagban a válaszadók 40 százaléka vélte úgy, hogy a zsidók túlságosan nagy befolyásra tettek szert az üzletvilágban, Magyarországon, Spanyolországban és Lengyelországban azonban a megkérdezettek több mint fele értett egyet ezzel a megállapítással.

A válaszadóknak közel a fele mondta azt az egyes országokban, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint a szülőföldjükhöz. 23 százalék állította azt, hogy a zsidókkal kapcsolatos véleményüket befolyásolja Izrael katonai és politikai tevékenysége.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!