hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Nyugat a bűnös
A londoni polgármester szerint:

2005. 07. 26.
Tony Blair brit miniszterelnök elutasította Ken Livingstone londoni polgármester véleményét, aki szerint a Nyugat Közel-Kelettel kapcsolatos "kettős mércéje" áll az iszlám terror előretörése mögött. 



Ken Livingstone polgármester a londoni metrón. A terror meglepő olvasata Fotó: Reuters

Livingstone a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy az elmúlt hetek eseményeiben felismerni véli azokat az indokokat, amelyek a palesztinokat motiválják Izraelhez való viszonyukban. "Ha Angliában kellene idegen elnyomás alatt élnünk, azt gondolom, közülünk is sok öngyilkos merénylő származna" – mondta a brit főváros első embere, hozzátéve, hogy "ha az első világháborút követően teljesítettük volna az araboknak tett ígéreteinket, és szabad kormányzást biztosítottunk volna számukra ahelyett, hogy az olaj feletti ellenőrzés biztosítása miatt megőrizzük befolyásunkat, feltételezem, hogy a merényletek nem történtek volna meg" – nyilatkozta.

A brit kormány szóvivője a fentiekre reagálva kijelentette, hogy a kormány határozottan elhatárolja magát a Livingstone által megfogalmazottaktól. A brit Guardian napilapban megjelent közvélemény-kutatásra reagálva pedig – mely szerint a megkérdezettek kétharmada gondolja úgy, hogy a londoni robbantások kapcsolatban állnak Nagy-Britannia iraki szerepvállalásával – Blair elutasította azokat a spekulációkat, miszerint a brit külpolitika vezetett volna a két héttel ezelőtti merényletekhez. Álláspontja szerint az ilyen kapcsolatok emlegetése nem más, mint kifogások keresése. "Úgy vélem, hogy bármiről is szóljon a külpolitika, azt felhasználhatják tetteik igazolására, számukra már az is elegendő indok lehet, hogy Nagy-Britannia az Egyesült Államok szövetségese. Nem arról van szó, hogy az eszközeik rosszak, de a céljuk helyes. Teljes ideológiájuk és minden, amit képviselnek, téves" – véli a brit miniszterelnök. 

(cikkünk a fókusz
rovatban
)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!