hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szentségtelen szövetség
Vélemények a brit baloldal és a militáns iszlám szövetségéről

2005. 07. 26.
Mi lehet a közös egy félmeztelenül jointot szívó, szélsőbalos fiatal és egy csadort viselő, sokgyermekes muszlim családanya között? Első ránézésre semmi, a nagy-britanniai Amerika-ellenes béketüntetéseken mostanáig mégis egymás mellett vonultak fel, és ugyanazt a transzparenst tartották a kezükben. A londoni merényletek most különösen ráirányították a figyelmet a muszlim szervezetek és a brit radikális baloldal kapcsolataira, akiket amerikai és brit publicisták némelyike egyenesen a muszlim terroristák "országhatárainkon belüli szövetségeseinek" titulál. 



George Galloway Bethnal Green-i választókerületében. Megtalálta a populista hangot Fotó: Reuters

London, 2004. Amerika- és háborúellenes tömegdemonstráción vagyunk, amelyet a radikális baloldal a radikális muzulmán szervezetekkel karöltve szervezett. A marihuánás cigik füstjét fejkendők közé tereli a szél, a hiphopmuzsika ütemei pedig a müezzin imára hívó hangjával keverednek. Az utcákon bizarr kavalkádban együtt hömpölygő két csoport között látszólag semmilyen közös vonás nincs, egyvalamit leszámítva: Amerika, a kapitalizmus és Izrael iránti ellenszenvük. A baloldal a terrorizmus elleni háború, valamint Izrael kapcsán évek óta közös nyelvet beszél a nagy-britanniai radikális imámokkal. Ahogyan például Azzam Tamimi, a Brit Mohamedánok Szövetségének (MAB) elnöke azt állította, hogy az al-Kaida csupán Bush és Blair fantáziájából ugrott elő, ugyanúgy a brit szélsőbaloldal is azt ismételgette, hogy a terrorizmus elleni háború egy nagyszabású trükk, az al-Kaida pedig nem létezik, hanem mindössze Bush paranoid agyszüleménye. 

A brit szélsőbal leginkább emblematikus figurája George Galloway, akit korábbi, az iraki megszállást bíráló nyilatkozatai miatt kizártak a Munkáspárt frakciójából. Galloway még munkapárti képviselőként éveken át iraki vállalatokkal üzletelt, akikkel szoros barátságot kötött. Erőteljesen agitált a parlamentben és azon kívül is, hogy ne induljon támadás Irak ellen, majd a háború kitörésekor a londoni pacifista tömegtüntetések egyik fő szónokaként lemondásra szólította fel saját miniszterelnökét. Ezt követően kizárták a pártból, minekutána keresett magának egy olyan választókerületet, ahol sok mohamedán él: választása London Bethnal Green nev? munkásnegyedére esett, ahol a lakosság 55 százaléka bengáli muszlim. Miután a segítségükkel megnyerte a mostani választást, győzelme bejelentése után – immár független képviselőként – újra lemondásra szólította fel Tony Blairt, akinek vélhetően nem fog nagy örömére szolgálni a parlamentben újabb négy évig nézegetni hajdani képviselőtársa, mostani eltökélt ellenfele ábrázatát. A Galloway által sebtében megalapított, Respect elnevezés? pártocska természetesen igen népszerű a Bethnal Green-i bengáliak körében, különösen amióta a politikus közölte: négy év után távozni fog, és muszlim képviselőjelöltet ajánl majd be maga helyett. Amikor egy iraki tévécsatorna által készített interjúban a képviselőt megkérdezték, hogy elképzelhetőnek tartja-e a baloldal és a muzulmánok globális szövetségét, ő igennel válaszolt: "Lehetséges ilyen szövetség, mivel a globális baloldal és a muszlimok ugyanazon ellenség ellen harcolnak: a mohamedán országok cionista, amerikai és brit megszállása ellen. Közös érdekük a kegyetlen kapitalista globalizáció elleni harc." 

E szövetség hallatán többen is értetlenkednek. "Furcsa egyveleg ez: a vallást általában gyűlölő radikális baloldal összefog azokkal a muszlimokkal, akik az egész világot vallásossá akarják tenni – hüledezik Dale Hurd, a CBN amerikai tévétársaság kommentátora. Vajon miért akar szövetségre lépni a baloldal azokkal, akik gyűlölik az általuk zászlóra tűzött ügyeket – a nők abortuszhoz való jogát, a melegek jogait, nem is beszélve a szintén általuk hirdetett szex-, drog- és bulikultúráról?" Hurd értetlenkedésében osztozik David Horowitz, a Szentségtelen szövetség: A radikális iszlám és az amerikai baloldal című, tavaly megjelent könyv szerzője, aki a jelenség tengerentúli megmutatkozását boncolgatja: "A baloldaliaknak fogalmuk sincs, kivel paktáltak le. A józan paraszti ész is azt súgja: gyerekek, ha a fundamentalista muszlimok győznek, a lefejezést rajtatok fogják elkezdeni! De a baloldal, mintha csak egyfajta varázslat alatt lenne, ezt nem képes belátni." Horowitz szerint a radikális balosok örülnek, hogy az amerikai kapitalizmus ellen vívott harcukhoz végre szövetségesre találtak: "A nagyvállalatok a leggonoszabbak. Ők alkotják az uralkodó osztályt. Erre jönnek a muszlimok, és végre felrobbantják őket. Mert hol is robbantottak először? A Wall Streeten, a Világkereskedelmi Központot. A baloldal legfőbb ellensége is pontosan a Wall Street volt."

Közös nevező: az antiszemitizmus

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!