hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Langalló
Régi ízek új köntösben

2019. 02. 28.
Langallóval a mai kor embere leginkább vásárokon, kültéri rendezvényeken találkozik. Igen felkapott étel napjainkban, de vajon honnan is származik?

Idősebbjeink mesekönyvbe illő történeteket tudnak az eredeti langalló készítési módjáról. A már közel kilencvenéves Ica néni mesélte nekem gyerekkori élményét, hogy amikor eljött a kenyérsütés napja, testvéreivel együtt alig várta, hogy kisüljön a kenyérlángos. A megkelt kenyértésztából szakított ki édesanyja egy sütőlapátnyi adagot, ami a kemencében hamar megsült. A gondos anyuka azzal kente meg a langallókat, amit épp a kamrában talált: kacsazsírral, tejföllel, hagymás feltéttel, de néha szalonnapörc is került rá.

Az igazi langalló tehát akkor élte a virágkorát, amikor a kenyeret még otthon sütötték, és volt megmaradt kenyértészta. A langalló történetét könnyű párhuzamba vonni a szegények konyhájából elinduló és mára világszerte ismert olasz pizzáéval. Mindkettő kenyérhelyettesítőnek született, és feltétnek az került rájuk, ami éppen akadt a ház körül.

A kenyérlángos ma újra nagy divatját éli: vásárokon, szabadtéri rendezvényeken lehet kapni, illata már messziről csalogat. A választék pedig határtalan: szalonnás, kolbászos, kapros-túrós, sajtos-tejfölös langalló. A kenyérlángost otthon is el lehet készíteni, ami egy kiadós téli sport után hamar visszapótolja a kalóriákat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!