hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Higgyen a szemének

2018. 03. 29.
Nincs olyan tevékenység, amihez ne használnánk a szemünket. Látószervünk ápolása és rendszeres ellenőriztetése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

A közhiedelemmel ellentétben nem csak a szemüvegeseknek kell rendszeresen szemorvoshoz vagy optometristához járniuk. A szemvizsgálatnak az általános egészségvédelmi rutinunkhoz kellene tartoznia. A szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra nézve, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

Egy szemvizsgálat során nemcsak arra derülhet fény, hogy szükségünk van-e szemüvegre, hanem különféle – potenciálisan komoly – szem- és egyéb betegségeket is időben diagnosztizálni és ennél fogva gyógyítani is lehet.

A szemet általában kívül és belül is megvizsgálják: számítógéppel ellenőrzik a látásélességet, és speciális eszközökkel (pl. ophtalmoszkóppal) megnézik a belső szerkezetét, hogy felmérjék, milyen a szemfenék erezetének és a retinának az állapota, illetve van-e bármilyen jele szürke- vagy zöldhályognak. Szükség esetén a szemnyomást vagy a könnytermelést is ellenőrzik. Ezenkívül bizonyos távolságból betűket és számokat kell olvasni.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!