hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Montenegrói vakáció
Temérdek látnivaló egy csöppnyi országban

2017. 08. 13.
Égig érő hegyek, őserdő, érintetlen tájak, a világ második legmélyebb kanyonja, türkizkék tenger, ahol delfinek hancúroznak – nem, nem Amerikában vagyunk, hanem az Adria titkos ékkövének, legszebb partszakaszának tartott Montenegróban. A magyar turisták közül kevesen választják úti célul, s bár kezdik felfedezni, keveset hallunk a kis országról. Ha mégis, akkor többnyire a Balkán felé általában megnyilvánuló előítélettel említik. Pedig Európában, sőt talán a világon is egyedülálló természeti kincsei vannak. Útközben a látvány feledteti a hosszú, több határon is át­ívelő utat. Ráadásul az emberek nagyon kedvesek, segí­tőkészek, és az árak is barátságosak.

Már az indulásnál eldöntjük: útba ejtjük Mostart. Barcsnál lépjük át a határt, majd Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán át végig a gyönyörű Neretva folyó völgyében, megkapó hegyvonulatok között vezet utunk. Jajcánál megcsodáljuk a 30 méter magas, világhírű vízesést, amelyet Csontváry Kosztka Tivadar is megfestett. Mostarba érve pár órás pihenőt tartunk: a belváros lélegzetelállítóan szép, olyan, mint egy kis meseváros. A Neretva smaragdzölden kanyarog a völgyben, fantasztikus a város hangulata: apró színes házak, kacskaringós, macskaköves utcák, stílusos kisvendéglők, színes bazárok. A felújított Stari Most, vagyis az Öreg-híd lenyűgöző látvány, gyalog kelünk át, miközben megtudjuk: története kedves, és nemcsak azért, mert 1903-ban szintén Csontváry Kosztka Tivadar örökítette meg, hanem mert túlélte a törökök elleni harcokat és a világháborúkat is. Viszont nem menekült az esztelen pusztítástól a horvát–bosnyák háborúban: 1993-ban a horvátok a Neretvába ágyúzták. Végül nemzetközi összefogás eredményeként 2004-ben épült fel újra, és 2005-ben a világörökség része lett.

Ezután utunk már Montenegróba vezet, amely ugyan kis ország (körülbelül akkora, mint a Dél-Dunántúl), és mindössze 625 ezren lakják, ám hamar kiderül: ezen a kis területen minden megtalálható, ami egy turista számára vonzó lehet. A 2006-ban függetlenné vált állam sok szempontból különleges. Kevés ország kínál ennyi változatos, érintetlen természeti szépséget, kulturális és történelmi emléket ilyen kis területen.

Már az ország neve is vadregényes: fekete hegyeket vagy erdőket jelent. Ám mielőtt elérjük úti célunkat, „pihenésképpen” a Dinári-hegység néhány csúcsát is megmásszuk, és betérünk egy-két bosnyák faluba – ezt a vidéket kár lett volna kihagyni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!