hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kattanj le!
Digitális detox

2017. 06. 29.
Korunk egyik jellemző pszichológiai jelensége a digitális függőség. Az okoseszközök hiánya egyre több használóban vált ki olyan szorongást, amit csak a minél gyorsabb visszacsatlakozás old fel. Több tanulmány is foglalkozik a jelenséggel, és igyekszik megoldást találni, mert úgy tűnik, a digitális „detoxikáláshoz” több kell az egyszerű elhatározásnál.

Idén márciusban az USA belbiztonsági minisztériuma és az Egyesült Királyság közlekedési minisztériuma hozott egy olyan szabályozást, mely szerint az okostelefonnál nagyobb elektronikai eszközöket bizonyos területek fölött átrepülő gépekre tilos felvinni. A Royal Jordanian Airlines egy 12 dolog, amit egy 12 órás repülőúton tehetsz laptop és tablet nélkül című ötlettárral reagált. A csipkelődésnek szánt, mégis elgondolkodtató gyűjtemény 11. pontja a következő: Elmélkedni az élet értelméről.

Napjaink talán egyik legnagyobb problémája éppen az, hogy nem hagyunk magunknak elég időt a gondolkodásra. Bármennyire is tudjuk, hogy sokszor ülünk feleslegesen a képernyők előtt, és egy idő után már csak időpazarlás az online lét, mégsem vagyunk képesek változtatni rajta. Ez azonban nem kis befolyással van az agyunkra.

2012-ben nyert bizonyítást, hogy aki több időt hagy szabad gondolkodásra, és nem foglalja le az elméjét folyton beáramló információkkal, sokkal kreatívabb problémamegoldó képességgel rendelkezik, ugyanis az álmodozás és a kreativitás kapcsolatban állnak egymással. Nem véletlen, hogy a nagy ötleteink gyakran zuhanyzás vagy séta közben jönnek. Elmélkedéskor agyunk teljesen más módban működik, mint amikor kép­ernyőt nézünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!