hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Krakkói ősz
Barangolás Délkelet-Lengyelországban

2016. 09. 24.
A lengyel vidék beláthatatlan dombságai, tóvidékei és magas hegyei mellett egy csodálatos városban jártunk, mely 2000-ben elnyer­te az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az év minden napjára jut fesztivál vagy más művé­szeti esemény az UNESCO világörökség részét is képező városban, ahol 6000 műemléket számlálnak, 40 múzeuma, 40 parkja és számos egyetemi intézménye van. Ám Krakkó környéke is számtalan érdekes programot kínál.

Krakkó Lengyelország történeti és művészeti értékekben leggazdagabb városa. 800 ezer lakosa van, és hatszor ennyi turista keresi fel évente a várost, mely népsűrűségének növekedéséről is híres. Lépten-nyomon esküvői fotózásokkal gazdagítják a turizmus látnivalóit a fiatal házasulandók. Óvárosának patinás utcái és terei bolthajtásos házaikkal és konflisaikkal a „boldog békeidők” hangulatát árasztják.

Az óváros bejáratát a Barbakán jelzi, a régi városfal és városvédelem maradványaként fennmaradt vörös téglás, kör alakú bástya: 1498 körül építették gótikus stílusban. Európában összesen három ilyen előretolt kapuerőd található. Átmérője 24 méter, vastagsága 3 méter, amelyen a tüzérség számára 130 lőrést alakítottak ki, és 8 óratorony alkotja a tetejét. Az őrtorony tetején lévő téglaépítmény nyílásain anno nyilakat és köveket dobtak le, valamint forró folyadékot öntöttek a támadókra. A masszív Barbakánra, amely eredetileg egy szigeten állt két vizesárok között, hét meredek tetejű, apró kilátótorony is került. A külső árok felett felvonóhíd vezetett a kapuig, melyen áthaladva juthatunk a belső udvarra.

A Barbakántól pár méterre a Flórián-kapun belépünk az óváros területére. Az első kaput földsáncból és fából építették 1285-ben. A Brama Floriańska (Flórián-kapu) óváros felőli oldalát barokk stílusú féldombormű díszíti. A középkori védelmi rendszert alkotó szakaszon egykoron 39 bástya, 8 nagy és számos kisebb kapu védte a várost.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!