hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jön a gyümölcseső!

2016. 06. 03.
A vitaminszegény tél után ahogy a természet ébred, az emberi szervezet is egyre inkább kívánja, hogy felfrissüljön, kimozduljon és nem utolsó sorban, egyen egy jót. Mit tegyünk hát? Irány az eperföld!

Tisztán emlékszem, amikor kiskoromban egyszer elmentünk a családommal barackot szedni egy óriási barackföldre: órákig szedtük a kajszit, mire végre az utolsó rekesz is megtelt, lemérték, és mehettünk haza. A hosszú szedés kifárasztott, de odahaza hamar megvigasztalt a tűzhelyen készülő baracklekvár illata.

Múlt héten nyitották meg kapuikat a „szedd magad” kertek: egyelőre csak az eperföldek, később majd barack- és szilva­erdők és más idénygyümölcsök várják, hogy leszedjék a termést roskadozó ágaikról az ország valamennyi pontján. A gyümölcsszedés remek program a családok és barátok számára is, hiszen a fárasztó munka hamar megtérül. Megtanít a csapatmunkára, kitartásra és arra is, hogy bizony van jutalma az erő­fe­szí­tésnek. Nem elég, hogy olcsóbban juthatunk hozzá így a gyümölcshöz, a hazai mező­gaz­da­sá­got is támogathatjuk, ha egy napot rászánunk a szedésre. Ezenfelül a friss gyümölcsök rendkívül jót tesznek az egészségünknek.

A boltban vásárolt gyümölcsök többsége külföldről importált termék, melyek mérföldeket utaz­­tak, míg eljutottak hazánkig, és legtöbb esetben még érési idő előtt leszedték őket, hogy a hosszú út során ne romoljanak meg. Mennyivel ízletesebb a hazai, frissen szedett gyümölcs! A „szedd magad” földek nemcsak diákoknak nyújtanak nyári munkalehetőséget, hanem a kimozdulni és kihívásra vágyó embereknek is. Mit kell tennünk? Kosarakat vagy rekeszeket kell vinnünk magukkal, szedés közben ügyeljünk, hogy a gyümölcsöket a szárával együtt vágjuk le, így tartósabbak lesznek. A szedés végén a megrakott kosarainkat lemérik, átadjuk az összeget, majd vihetjük is haza a gyümölccsel teli rekeszeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!