hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tavaszi sebességváltás

2016. 04. 21.
A tavasz mindenkit felüdít, megújít, mégis sokan érezzük úgy, hogy a fáradtság ólomsúlyként nehezedik vállainkra megnehezítve mindennapjainkat. Sokszor eszünkbe jut ilyenkor, hogy lehet, velünk van a baj, amiért álomban töltenénk a verőfényes délutánt.

A már-már idegesítő tavaszi üzemmódváltás ugyanakkor hasznos testünk számára, és szorosan összefügg a hormonháztartásunkban végbemenő két lényeges változással. Télen kevesebb napfény ér bennünket a rövid nappalok és a hosszú éjszakák miatt, így megnövekszik bennünk az alvásért felelős melatonin hormon szintje. Ahogy azonban jön a tavasz, testünket egyre több napfény éri, a melatonintermelés csökkenni kezd, ami átmeneti zavarokat okozhat az alvás-ébrenlét ritmusában. A tavaszi átállás másik kulcsmolekulája a szerotonin, melyet boldogsághormonnak is neveznek. Az alacsony szerotoninszint depressziót és örömtelenséget okozhat, de szintje a tavaszi hónapokban nőni kezd – mindenki nagy örömére.

E két élettani változás mellett harmadikként megjelenik az étrendváltás. A téli étkezés általában zsírban gazdag és kalóriadús, ritkábban eszünk gyümölcsöt és zöldségféléket, ami miatt előbb-utóbb ásványianyag- és vitaminhiány alakulhat ki. Legjobb orvosság a megelőzés, ezért fontos, hogy a téli hónapokban is odafigyeljünk a megfelelő vitaminbevitelre, így könnyen megelőzhetjük a tavaszi fáradtság tüneteit. De mit tehetünk, ha már érezzük, hogy minden délután csalogat az ágy, és a negyedik kávé után is az asztalon koppan a fejünk munka közben?

Harcra fel!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!