hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Klasszikus forradalom

2014. 10. 31.
Előretekintő, friss zene? Provokatív, izgalmas és átformáló erővel bíró ötletek, felforgató hangzásvilág? Nem, nem a legújabb pop vagy rock albumok népszerűsítése következik.

Paul Morley, az Egyesült Királyság egyik legismertebb könnyűzenei újságírója meglepő kijelentést tett a The Guardianben megjelent legújabb cikkében. „A pop a múlt századhoz tartozik. A klasszikus zene sokkal meghatározóbb a jövőre nézve” – olvasható a címben. A pop történetéről könyvet is író zenekritikus elmondja, hogy sokkal több komolyzenét hallgat az utóbbi időben, és hangsúlyozza, hogy ez nem egy időskori konzervatív, közhelyes szemléletváltás nála. Épp ellenkezőleg, a klasszikus komolyzenében találta meg azt a frissességet, amit a pop és a rock világából az utóbbi évtizedekben hiányolt. „A modern pop és a rock lett a status quo” – írja, ugyanazok a pózok, ugyanazok a viták, ismétlődnek a jelmezek.

Szerinte az új popsztárok, előadók sokkal inkább utazóügynökök, akiknek legfontosabb feladatuk eladni a legújabb telefonokat, tableteket, filmeket, valamint fenntartani az illúziót, hogy a világ ugyanolyan, mint amilyen akkor volt, amikor még valóban bővelkedett tehetségekben, műfajokban és stílusban. Az a rendezett, strukturált világ, amiben a pop és a rock a 20. század végén létrejött, már szétesett, az elmúlt évtizedekhez való szentimentális ragaszkodás pedig a jövőtől való félelmet jelzi. Ha viszont átlépünk a klasszikus zene formalitásain és „félelmetes korlátain”, megtaláljuk benne azt a máig alábecsült nyers erőt, amit az akusztikus hangzásvilág magában rejt, és azt a végtelen mennyiségű, dicső és forradalmi zenét, ami még most is olyan hatással bír ránk, mintha az egész ma történne – állítja az újságíró.

Az mindenesetre biztos, hogy a klasszikus zene még nem az a „kihalófélben levő dinoszaurusz”, aminek Morley korábban leírta. Pozitív hatásait tudományos kutatások sora igazolja, ami a pop- és a rockzenéről a legnagyobb jóindulattal sem mondható el. A rock eredetileg forradalmi célokkal született, tiltakozásul a gazdasági jólét ellenére fennmaradó társadalmi problémák, a rasszizmus és a hidegháború keltette feszültségek elleni lázadás kifejeződéseként. A rock forradalmának legnagyobb hatása talán az volt, hogy megnövelte a szakadékot a háború után felnövekvő tinédzserek és szüleik között, de magával hozta az öltözködési stílus és a teljes viselkedéskultúra megváltozását is. A felfordulás és a botrány életérzéssé vált, amit a média, a zene- és a filmipar kiválóan fordított a maga javára.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!