hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Őszi pihenés Nyírbátorban

2014. 10. 02.
A Nyírség szívében található helyszín egyike az ország azon különleges hangulatú településeinek, ahol szinte kitapintható a történelem. Kikapcsolódást nyújt egy kellemes séta a Várostörténeti Sétányon, ahogy rengeteg más színvonalas program vagy fesztivál. A rendkívül hatásos Báthori gyógyvíznek köszönhetően pedig a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő igazi termálparadicsom, ahol garantáltak a vizes örömök. Ráadásul a környékbeli látnivalók és a kedves, közvetlen szabolcsi emberek, valamint az igen ízletes tájjellegű ételek már tényleg csak hab a tortán!

Nyírbátor legendás múltja nagyban köthető a sárkányokhoz, mivel a história szerint egy hős vitéznek, Vidnek sikerült legyőzni az Ecsedi-lápban „vendégeskedő” fenevadat. Ezt a hőstettet mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Református Templom mellett ma is megtaláljuk a Szárnyas Sárkány szobrát illetve a város címerében a három sárkányfogat. Írásos emlék egyébként 1279-ben említette először Nyírbátort, melynek neve az ótörök batir („bátor”, „jó hős” jelentésű) szóból származik.

A kisváros a középkorban hosszú időn keresztül virágzó kereskedelmi, igazgatási és kulturális központ volt, melynek történelmét nagymértékben meghatározták az egymást váltó főurak és fejedelmek. A település a 15–16. századból fennmaradt egyházi és világi építészeti emlékeiről, valamint a város egykori birtokosainak, a Báthoriaknak napjainkban is ápolt kultuszáról nevezetes leg-inkább. A város műemlékei is az országos jelentőségű család rangjához méltóak, melyek ma is a város meghatározó értékei, a jelen és a jövő kulturális, turisztikai életének színterei.

A Báthori István Múzeum állandó kiállítása bemutatja a város történetét a középkortól egészen a 19–20. század fordulójáig. A város múltjáról tükörképet adnak a múzeum épületében megrendezett kiállítások. A várostörténeti helyiségben például céhemlékek, fegyverek, sisak, páncél, pajzs, kardok, buzogányok, tőrök, Bethlen Gábor szablyája, Brandenburgi Katalin levele, Heltai Gáspár krónikája, az 1848-49-es szabadságharc idejéből tárgyak, írások, nyomtatványok, fegyverek és 19. századi női viseletek képezik a kiállítás anyagát. A Báthori-család emlék- és fegyvertörténeti kiállításán kapott helyet az Európa-hírű reneszánsz, mennyezet nélküli stallum, a szerzetesi hátas padsor. Míg a néprajzi kiállítás a halászat, a pásztorkodás, a földművelés és a háztartás tárgyaival foglalkozik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!