hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keep calm and carry on

2013. 09. 05.
Lépten-nyomon belebotlunk eme remekbe szabott mottóba, ami arra buzdít, hogy őrizzük meg hideg­vérünket, és továbbra is kitartóan haladjunk tovább. De tudjuk-e vajon, honnan származik ez a mára már sokszorosan újragondolt frappáns szlogen?

Amennyiben a szemlélő egy pillantást vet a bal oldali képre, elő­ször is a legfölül ékeskedő királyi fejék tűnik fel.

A második világháborúban ez a leegyszerűsített jelkép VI. György angol király koronáját, ebből adódóan pedig az uralkodó üzenetét szimbolizálta alattvalói felé. Már a háború első hónapjaiban tartani lehetett attól, hogy az ország gáztámadás, nehéztüzérség, vagy egy invázió áldozatává válik. Így 1939 végén az angol kormány, egymást követően három motivációs plakátot bocsátott ki, amivel polgárait, még inkább pedig katonáit biztosította támogatásáról. Az első kettő a következőképpen hangzott: „Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution Will Bring Us Victory” (A bátorságod, a vidám­ságod, az elhatározásod fogja meghozni számunkra a győzelmet), „Freedom is in peril. Defend it with all your might” (Veszélyben a szabadság, minden erőddel védd meg). Miután a nyomdából kikerültek, e plakátok azonnal megjelentek az utcai hirdetőoszlopokon, villamosokon, üzletek kirakataiban, összesen körülbelül 2 millió példányban. A dizájnt egy Waterfield nevű civil szervezet tervezte. Hasonlóan a napjainkban oly népszerű plakáthoz, az erőteljes piros alapon megjelenő fehér feliratot egy uralkodói fejdísz koronázta meg.

A sorozat harmadik tagja a „Keep Calm and Carry On” (Maradj nyugodt, és továbbra is tarts ki/haladj tovább) lett. Noha ez utóbbiból közel 2,5 millió példány készült kizárólagosan fenntartva a jövőbeli krízishelyzetekre (arra az esetre, ha Németország megszállná Nagy-Britanniát), hivatalosan soha nem bocsátották ki. Csupán egy-kettő tűnt fel elszórtan hivatali irodák falán, ám a közvélemény számára teljesen láthatatlan maradt több mint ötven évig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!