hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Vaj”-on miből van a margarin?

2012. 09. 27.
Az emberi szervezetnek szüksége van zsírokra. Napi energia­bevitelünk 15-30 százalékának zsírnak kell lennie, amelyek a szervezetünk számára fontos zsírban oldódó vitaminokat is tartalmaznak. Visszatérő téma, hogy ezt a szükséges zsír­mennyi­séget milyen formában értékeli leginkább a szervezetünk, felmerül tehát a „vaj vagy margarin?” kérdés. Vélemények, ellenvélemények és tények hosszú sora olvasható ezekről a készítményekről, és végül mindenkinek el kell döntenie, melyiket választja.

A 19. században III. Napóleon kérésére Hippolyte Mège-Mouriès kifejlesztett a vaj helyett egy kenhető zsiradékot a tengerészet számára, amely a hosszú utakon helyettesítette a hiánycikknek számító vajat. A margarin elnevezés a margarites görög szóból származik, ami ’gyöngy’-öt jelent, és a zsír gyöngyszerű szemcséire utal. A szabadalmat Mège-Mouriès 1871-ben eladta a holland Jurgens cégnek, amely később az Unilever nevet vette fel. 1872-ben került először kereskedelmi forgalomba a margarin.

Ma már többféle margarint is gyártanak, ismerünk fogyasztói és ipari margarinokat is. A fogyasztói margarinokkal mindennap találkozunk a boltok polcain vagy szendvicseken, illetve mártások, öntetek formájában vagy sütéshez használható formában. Az ipari margarinokat a sütőipar és a cukrászat használja fel.

A margarin egészségre kifejtett hatásáról eltérőek a vélemények. Az orvostudomány és az állatkísérletek eredményeként a margarin gyártási eljárása az évek során jelentősen megváltozott. A gyártási folyamatot ugyan a legtöbb gyár titokban tartja, megismerhetjük viszont a szükséges kémiai eljárásokat, és tudható az is, milyen alapanyagokat használnak fel a gyártás során. A margarin zsí­rok, olajok és víz keveréke. A gyártás folyamán ezeket keverik össze, vagyis emul­geálják, a stabilitást pedig adalékanyagokkal biztosítják. A gyártás szakaszai a következők: zsírfázis, vízfázis, emulziókészítés, hűtés, átgyúrás, pihentetés, és végül a hetedik: a csomagolás. A felhasznált zsír lehet pálmazsír vagy kókusz­zsír, az olaj pedig lehet napraforgó-, kukorica-, szőlőmag-, szója-, olíva- vagy lenolaj. A margaringyártáshoz felhasznált olajok gyártása sem egyszerű fo­lyamat. Zúzás, őrlés, sajtolás, extrahálás, finomítás, savtalanítás (semlegesí­tés lúggal), dezodorálás (azaz szagtalanítás), winterizálás (télállóvá tétel), kemé­nyítés. A keményítésre azért van szükség, hogy a folyékony olajból szilárd zsír képződjön.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!