hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Zöldek, frissek és egészségesek
Otthon termesztett zöldfűszerek

2012. 07. 26.
A fűszereket már nagyon régóta ismerjük és használjuk. Nemcsak az ételeinkre gyakorolnak hatást, hanem sorsok formálásában is. Fontos szerepet játszottak a gazdasági életben, birodalmak felvirágoztatásában, sőt új földrészek felfedezésében is. Az ókorban századokon keresztül rendkívüli értéket képviseltek a fűszerek. A Bibliában találhatunk utalást arra, hogy Józsefet fűszerkereskedők vásárolták meg irigykedő testvéreitől, de az Énekek éneke is sok, fűszerekre tett utalást tartalmaz.

Mivel a fűszereket messziről kellett a felhasználási helyükre szállítani, rendkívül drágák voltak. A híres velencei utazó, Marco Polo a 13. században fűszerutakat keresve indult útnak, és Kolumbusz Kristóf is Indiába vezető fűszer­utat keresett, amikor 1942-ben Santa Maria hajójával útnak indult. Az Indiába vezető hajóutat végül Vasco de Gamma portugál hajós fedezte fel, meggyorsítva ezáltal a drága kincsek Európába jutását. Volt, amikor többet adtak egy-egy fűszerért, mint az aranyért. Termelésük, szállításuk, kereskedelmük számos ország gazdasági felemelkedésében játszott jelentős szerepet, elmondhatjuk, hogy ezekkel a különleges növényekkel együtt virágoztak fel.

Hamar kiderül - vagy mindig is tudtuk -, hogy sok fűszernek a remek íze mellett gyógyhatása is van, ami még keresettebbé tette őket.

Magyarországon is számos fűszernövényt ismerünk, de most „csak" a zöldfűszereket szeretnénk kiemelni. Nem kell ahhoz rengeteget utazni vagy hajóra szállni, sem veszedelmes karavánutakon vándorolni, hogy megtaláljuk őket, termeszthetjük magunk is a kertben vagy akár cserépben is. Kiváló aromájuk frissen leszedve még jobban érvényesül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!