hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lopásvédelem felsőfokon
Óránként ellopnak egy autót

2005. 12. 27.
A tolvajok mindig jól mulatnak a tökéletes biztonságot ígérő autóvédelmi rendszereken. Tímár László, egy magyar találmány atyja most azt ígéri: módszerével ajkukra fagy a mosoly. 



Tímár László. Sok autó, sok lopás Fotó: Reuters

– Hogyan született meg a Pajzs-technológia? 

– Eddig minden autómat megpróbálták ellopni. Egyszer az Europark parkolójában hagytam a Mercedesemet, és az üzletközpontban észrevettem, hogy figyel egy mobiltelefonos ember. Rögtön tudtam, hogy miről van szó, rohantam le az autómhoz, de akkor már az ajtók nyitva voltak, és duruzsolt a motor, pedig nem telt el öt perc sem. Ekkor gondolkoztam el azon, hogyan lehetne kialakítani egy olyan komplex biztonsági rendszert, mely által ellophatatlanná válik az autó. Hazánkban naponta húsz, egyes statisztikák szerint ötven autót lopnak el. A gyári riasztók és indításgátlók a hamis biztonságérzeten kívül semmi mást nem nyújtanak, de azok sem, melyeket a márkakereskedésekben szerelnek be. Mi csak olyan, a hadiiparban is alkalmazott minőségi szerkezetekkel dolgozunk, melyek mínusz 25 és plusz 140 fok hőmérsékletet is kibírnak. Ezeknek az önköltségi ára magas, de akik a Pajzs-technológiába helyezték a bizalmukat, azok nyugodtan alszanak, függetlenül attól, hogy Skodába vagy a Porsché-jükbe szereltették be azt. 

– Milyen módszereket alkalmaznak manapság az autótolvajok? 

– Az indexlámpán keresztül fordított polaritással megsokkolják a rendszert, a szirénát pedig purhabbal némítják el. Egy ember dolgozik a motor-, a másik pedig az utastérben, a gépkocsi elektronikai térképét úgy ismerik, mint a tenyerüket. A megfelelő helyekre bekötik a gyári szoftvert helyettesítő kütyüjüket, és ha már nem védi az autót sem a riasztó, sem az indításgátló, tulajdonképpen nem csinálnak mást, mint mi a gyújtáskulcscsal: a megfelelő szín? vezetékeket rövidre zárják, és már jár is a motor.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!