Zsírégetés puccs közben: nem tűnt fel a mianmari aerobiktanárnak, mi zajlik a háttérben
Szokásos edzése forgatása közben jól látszik, ahogy a katonai konvoj begurul a parlamenthez
Zsírégetés puccs közben: nem tűnt fel a mianmari aerobiktanárnak, mi zajlik a háttérben

Forrás: Facebook / Khing Hnin Wai

2021. 02. 02.
A hétfői mianmari katonai puccs sokakat meglepetésként ért, azonban Khing Hnin Wai testneveléstanár Facebook követői élőben követhették az eseményeket, miután a hölgy élő edzésvideóját a nemzeti parlament felé vezető úton forgatta le, mit sem sejtve a mögötte kibontakozó eseményekről.

A videón jól látszik, hogy Khing ritmusos popzenére nyújt és végzi a gyakorlatait, láthatólag nem észrevéve, hogy mögötte egy fekete terepjárókból és egyéb járművekből álló konvoj megközelíti a biztonsági ellenőrző pontot a mianmari Unió közgyűlésének komplexumához vezető széles úton.

A videó azóta is vírusszerűen terjed az interneten, és már több, mint 14 millió megtekintésnél jár.

Többen kételkedtek a videó hitelességében hogy valóban véletlenül közvetítette élőben a puccs kibontakozását, Khing azonban állította, és számos korábbi videóval igazolta, hogy az említett helyszínre rendszeresen kijár videós edzést tartani.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a mianmari hadsereg február 1-jén egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy több társával együtt őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet, az ország elnökét. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az időre Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át.

A puccs okaként nyilatkozatukban a kormány tétlenségét jelölték meg a hadsereg novemberi választási csalásra irányulóvádjainak kivizsgálásával kapcsolatban, illetve azt, hogy a koronavírus-válság miatt nem voltak hajlandóak elhalasztani azt.

A katonai hatalomátvételt éles visszalépésnek látszik Mianmar részleges, de jelentős demokratikus átalakulásának folyamatában az öt évtizedes katonai kormányzás és nemzetközi izolációt követően, melyért Szú Kji Nobel-békedíjat is elnyert. 

(RT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!