Videó: tűzijátékkal ünnepelték iráni kurdok az USA vb-meccs győzelmét
Videó: tűzijátékkal ünnepelték iráni kurdok az USA vb-meccs győzelmét

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 30.
Az Egyesült Államok 1-0-ra győzött az iráni futball-válogatottal szemben, és többen Iránban nem a saját országuk válogatottjának, hanem az amerikai csapatnak drukkoltak.

A két ország nemzeti tizenegye már több mint húsz éve nem mérte össze az erejét, és a mostani mérkőzésnek az volt a tétje, hogy melyik csapat jut tovább a következő körbe.

Az USA válogatottjának Irán elleni győzelmét azonban nemcsak amerikaiak ünnepelték, hanem irániak is. A közösségi médiában több olyan videó látható, melyen Mahsza Amini szülővárosában iráni kurdok tűzijátékkal és örömujjongással ünnepelték az amerikai csapat sikerét.

Nemcsak Irán kurdok lakta részén ünnepeltek az emberek, hanem Teheránban is többen a kocsijukból kiszállva, dudálva, tapsolva fejezték ki örömüket az USA csapatának győztes gólja után.

Ahogy arról beszámoltunk, szeptember óta rezsimellenes tüntetések zajlanak Irán-szerte, miután Mahsza Aminit letartóztatta az iráni erkölcsrendészet, mert állítólag nem megfelelően viselte a fejkendőjét, majd a fiatal kurd nő a letartóztatása után életét vesztette.

Először Irán kurdok lakta területén, majd az ország egyre több pontján kezdtek tiltakozni az emberek, a nők pedig a kötelező fejkendőviselés ellen tüntettek, de már az iráni iszlamista rendszer ellen irányulnak a demonstrációk.

(Newsweek / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!