Több száz rendőr vadászik „Légyre”, akit rabszállítóból szöktettek meg Franciaországban
Macron szerint mindenkit sokkolt az eset
Több száz rendőr vadászik „Légyre”, akit rabszállítóból szöktettek meg Franciaországban

Forrás: Youtube/Guardian

2024. 05. 15.
Legalább két fegyőr meghalt kedden, amikor fegyveresek megtámadtak egy rabszállító furgont Franciaországban. A ritkaságszámba menő esemény megdöbbenést váltott ki az országban, Emmanuel Macron államfő szerint "mindenkit sokk ért". A rendőrség hajtóvadászatot indított 200 rendőr bevonásával, hogy kézre kerítsék a "Legyet".

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

"Támadás ért egy rabszállító konvojt (az északnyugati) Eure-ben. Két fegyőr meghalt, három pedig súlyosan megsebesült. Gondolataimban az áldozatokkal, családjaikkal és kollégáikkal vagyok" - írta Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter az X közösségi oldalon. Hozzátette, hogy úton van minisztériumának "válságstábjához". A támadás Rouen és Evreux között történt az autópályán, az incarville-i fizetőkapunál.

A „Légy” néven ismert rabot (polgári nevén Mohamed Amra), aki megszökött tagnap, éppen a bíróságról vitték a Párizshoz közeli Rouen városában lévő börtönbe, amikor egy autó az egyik fizetőkapunál belerohant a rabszállító furgonba, és fegyveresek tüzet nyitottak rá. Az ügyészek közlése szerint a 30 éves férfit május 10-én betöréses lopásért ítélték el, és a marseille-i ügyészek egy halálos áldozatot követelő emberrablás miatt is vádat emeltek ellene.

Amra ugyanakkor nem volt „szigorúan megfigyelt rab”, mondta Laura Beccuau ügyész.

Az igazságügyi miniszter jelezte: a szökésében közreműködő társai nem haboztak nehézfegyverrel lőni a kíséretre". Franciaországban legutóbb 1992-ben haltak meg fegyőrök hasonló körülmények között.

"A ma délelőtti támadás, amely fegyőrök életébe került, mindannyiunk számára sokkoló" - írta Emmanuel Macron az X közösségi oldalon. "A nemzet a családok, a sebesültek és kollégáik mellett áll. Mindent megteszünk azért, hogy megtaláljuk a bűncselekmény elkövetőit annak érdekében, hogy igazságot szolgáltassunk a francia nép nevében. Könyörtelenek leszünk" - tette hozzá a francia elnök.

Rendőrségi beszámolók szerint a támadást egy több bűnözőből álló csoport követte el, akik két járművet használtak. Az egyik gépkocsit nem sokkal a támadás után kiégve találták meg. A kommandó tagjai elmenekültek, egyikük megsebesült. A bűnözői csoport keresésében délután mintegy kétszáz csendőr vett részt, a francia csendőrség egyik elitalakulata (GIGN) pedig szintén a helyszínre indult.

(BBC / NBC / MTI / Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!