Videó: Lenyűgöző freskókra bukkantak Pompeiiben, melyeken Párisz és Heléna is feltűnik
Videó: Lenyűgöző freskókra bukkantak Pompeiiben, melyeken Párisz és Heléna is feltűnik

Youtube/The Times and The Sunday Times

2024. 04. 12.
Lenyűgöző műalkotásokra bukkantak a régészek egy új ásatási helyszínen Pompeiiben, a Vezúv 79-es kitörése nyomán lávával és hamuval beterített egykori római város területén.

A régészek szerint a freskók az ókori római romok között talált alkotások közül a legszebbek közé tartoznak.

A feltárt, hatalmas bankett terem magas, fekete falain olyan mitikus görög alakokat ismertek fel a kutatók, mint a Trójai Heléna és Párisz herceg. A terem mozaikpadlója több mint egymillió fehér csempedarabból áll.

A park igazgatója, Dr. Gabriel Zuchtriegel elmondta, hogy valószínűleg azért választották a falaknak az erőteljes fekete színt, hogy így rejtsék el a napnyugta utáni bulizás során használt lámpák miatti füstlerakódások nyomait. A felfedezett freskóképek kapcsán kiemelte, hogy este

„a csillogó fényben a festmények szinte életre keltek”.

A teremben két díszített freskó dominál. Az egyiken Apollón isten látható, ahogy megpróbálja elcsábítani Kasszandra papnőt. A legenda szerint Kasszandra visszautasította az istenség közeledését, ami azt eredményezte, hogy jóslatait egész egyszerűen figyelmen kívül hagyták, mellőzték. A tragikus következményt a második festmény mutatja be, amelyen Párisz herceg találkozik a Helénával, aminek nyomán egy olyan kapcsolat jött létre kettejük között, amelyről Kasszandra előre tudta, hogy a trójai háborút fogja eredményezni, és ami mindannyiuk végzetét jelenti majd.

Ami az ásatásokat illeti, az elveszett város egyharmadát még mindig meg kell tisztítani a vulkáni törmeléktől, így elképzelhető, hogy a legértékesebb leletek még mindig a föld alatt vannak.

(BBC / Hetek)

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!