Véres virágvasárnap: iszlamista öngyilkos merénylők robbantottak egy indonéz templomnál
A biztonsági őröknek hála az incidens során csak 14-en sérültek meg
Véres virágvasárnap: iszlamista öngyilkos merénylők robbantottak egy indonéz templomnál

Forrás: Youtube/France24

2021. 03. 29.
Öngyilkos merénylők robbantottak Makasszar indonéz város katolikus temploma előtt virágvasárnap legalább 14 ember megsebesítve, számolt be róla a helyi rendőrség. A két férfi a hatóságok gyanúja szerint iszlamista terrorcsoport tagja volt, a támadást azonban még senki nem vállalta.

A helyszínen egy tönkrement motor mellett találták meg maradványaikat. 

Joko Widodo indonéz elnök azonnal elítélte a terrortámadást, és nyomozást rendelt el az ügyben. 

"Mindenkit felszólítok arra, hogy vegye fel a harcot a terror és a radikalizmus ellen, ami minden vallási értékkel szembemegy"

- jelentette ki. Yaqut Cholil Qoumas vallásügyi miniszter fokozottabb rendőrségi biztonsági intézkedéseket szorgalmazott a vallási helyszíneken.

A robbantásos merényletre tegnap, a húsvét első napján, virágvasárnap, helyi idő szerint fél 11-kor került sor. 

"Két férfi érkezett motorkerékpáron, amikor sor került a detonációra a templom bejáratánál - az elkövetők épp igyekeztek bejutni a komplexumba"

- jelentette ki a rendőrség szóvívője. Később az indonéz belbiztonsági miniszter a támadást "öngyilkos robbantásnak" ítélte, melyet a két ismeretlen férfi hajtott végre. 

A támadás több áldozatot is követelhetett volna, azonban a templom egyik papja szerint a biztonsági őrök közbeléptek, illetve a robbanás nem a fő-, hanem az oldalbejáratnál történt. A rendőrségi jelentések szerint legalább 14-en megsérültek, beleértve a támadókat feltartóztatni próbáló őröket is.

Az elmúlt években számos templomot ért támadás szélsőségesek részéről a muszlim többségű Indonéziában. 2018-ban több tucat ember halt meg templomokat érő bombamerényletekben Surabayában. 

A jelen támadás mögött a rendőrség az Iszlám Állam által inspirált iszlamista hálózatot, a Dzsamaa Ansarut Daulát sejti. 

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!