Van egy óriási probléma
Véleménycikk
Van egy óriási probléma

Véleménycikk(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

2022. 04. 13.
A hatalmas választási vereség után az ellenzéki oldal magyarázatokat keres. És talál. Most ezeknek a magyarázatoknak egy jellegzetes elemével szeretnék foglalkozni. Ez a gondolat terjed, de van vele egy óriási probléma. 

Ez egy véleménycikk.

Előbb néhány példa. A 24.hu-nak jelentette ki MZP:

„Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz. Orbánt a saját pályáján, ahol az ő szabályai érvényesek, lehetetlen megverni.”

Ez a terjedő nézet lényege: eleve lehetetlen volt győzni, mert olyan a pálya. A Magyar Narancs szerkesztőségi cikke így fogalmaz:

„..a választást már réges-régen, jóval azelőtt elcsalta a Fidesz, hogy a múlt vasárnap megtartották volna.”

Itt is arra gondolhatnak, hogy a pálya olyan volt, hogy nem tette lehetővé a győzelmet. Ugyanebben a lapszámban írja Magyar Bálint és Madlovics Bálint (akik vastag és ellenzéki oldalon elismert könyvet írtak Orbán „maffiaállamáról”) :

„A vasárnapi választással Magyarország belépett azon autokráciák sorába, ahol a választások nem a választás napján dőlnek el. Míg egy demokráciában a kormány hatalmon maradása a politikusokat elszámoltatni képes nép döntése, egy autokráciában a győzelem az autokrata döntése: ő képes arra, hogy egyoldalúan és előre úgy alakítsa ki a választási helyzetet, hogy az a számára megfelelő eredményt produkálja. Ezt jelenti a manipulált választás.”

Ez is ugyanaz a gondolat, annak túlbonyolított és irreálissá fogalmazott változata, ők azt állítják, hogy Orbán döntötte el előre(!!), mi legyen az eredmény. Lengyel László a Népszavában hasonló fantasyba illő eredményre jut:

„Az orbáni vezérelvű állampárt 2010-12-es rendszerváltása után megengedhette magának, hogy ne a választó döntsön róla, hanem ő döntsön a választóról. Amióta autokráciában élünk, nem a választói akarat szüli a párt mozgásterét, hanem a vezér diktálja az állampárton keresztül a választói akaratot.”

Itt OV félistenként érvényesíti akaratát a választók tömegén. Végül Gyurcsány Ferenc véleményét mutatom meg. A Facebookon írja:

„Magyarországnak törvénytelen kormánya van….mert a választáson a csalás nem a választás napján történik, hanem amíg eljutunk oda.”

Eddig a példák. Eléggé nagy befolyással bírnak az ellenzéki oldal szavazóira is, ezért is érdemes a kérdéssel foglalkozni. Az óriási gond ezekkel a magyarázatokkal, hogy nem igazak. Hogy miért? Szerintem egyetlen példa teljes mértékben cáfolja a fenti „koncepciókat”. Ez a példa a budapesti választás esete. Ha Budapest lenne az egész ország, akkor az ellenzéknek lenne kétharmada. Az ellenzéki magyarázók úgy beszélnek a fenti példákban, mintha Budapesten egy másik pályán zajlott volna a választás, egy másik országban. De ez nem így van, egy pálya volt az egész országban a választással kapcsolatos ügyekben (előzmény, lebonyolítás, stb.). A pártok között ugyanazok voltak a pénzügyi és egyéb különbségek Budapesten is. Akkor Budapesten az ellenzék felé „lejtett” a pálya? Egyértelmű a budapesti eredményekből, hogy a pálya nem határozta meg előre az eredményt, nem a pályán múlott a győzelem. 18-ból 17 egyéni körzetet nyert itt az ellenzék, de a Fidesz sem mondott le Budapestről, keményen küzdöttek (javítottak is valamennyit az előző választáshoz képest). 

Röviden:

Budapest mutatja, hogy meg lehetett volna verni a Fideszt.

Nagyon is. A kérdést még hosszan lehetne elemezni. Például volt kétmillió ellenzéki szavazó. A Magyar Bálint, Lengyel László féle mágikus képletben azért elég érdekes elem ez a kétmillió. Rajtuk nem működött a nagy varázsló ereje? Vannak még sokan, akik el sem mentek. Vannak, akik sem az összefogásra, sem a Fideszre nem szavaztak, hanem egyéb pártokra (kb. félmillió).

Őket is hidegen hagyta az orbáni bűverő? 

Nem erről van szó. Az ellenzéknek a pálya determináltságával kapcsolatos gondolatai nagy mértékben felnagyítják az orbáni központosítás és hatalomkoncentráció nagyságát. Természetesen igaz, hogy a Fidesz nagy mértékben központosított sok területen. Nem biztos, hogy ez jó, igen. De a budapesti választás is mutatja: ez a rendszer nem tette eleve lefutottá a választásokat. Ez a „nem lehetett győzni” érv nem megalapozott, és a tények ismeretében inkább hazugságnak nevezhető. Ezzel az idézett publicisták és politikusok önmagukat nem csapják be (tudják, hogy nem igaz szerintem), de sok választójukat talán igen. Hogy ez ne sikerüljön, ebben igyekeztem segíteni. Érdemes utánanézni a valóságnak is.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!