Orbán: ez vérre megy, nem tudunk úgy segíteni, hogy szétlövetjük Magyarországot
A kormányfő kijelentette: Magyarországnak nincs felelőssége a háborúért
Orbán: ez vérre megy, nem tudunk úgy segíteni, hogy szétlövetjük Magyarországot

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

2022. 03. 29.
A magyar miniszterelnök szerint érett politikus nem azonosulhat egy háború egyik szereplőjével sem, és azzal nem segítene az ukránokon, ha szétlövetné Magyarországot.

Újabb Facebook-posztban írt Orbán Viktor az orosz-ukrán háborúról, és Magyarország szerepéről a konfliktusban. A miniszterelnök azzal kezdi a bejegyzését, hogy a politikában felnőtt, érett lelki alkatú embernek van csak helye, aki nem azonosul a konfliktus egyik vagy másik szereplőjével, 

„hanem először is tisztázza, hogy kik vagyunk mi, és mi a viszonyunk ehhez a konfliktushoz”.

Orbán hangsúlyozza: „Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy. Itt emberek halnak meg, országokat lőnek szét, gazdaságok omlanak össze. Itt nem képzelhetjük bele magunkat valamelyik szereplő helyébe, hanem azt kell világosan megmondani, hogy ez itt Magyarország, mi vagyunk a magyarok, vannak világos érdekeink, van felelősségünk is, a bajbajutottakon mindig segíteni kell, és erőnkön felül segítünk is”. 

A kormányfő felhívja a figyelmet arra, hogy népességarányosan Magyarország fogadja be a legtöbb menekültet, „mi látjuk el a legtöbb embert, a magyar népesség több mint 5 százalékát láttuk már el”. Hozzáteszi:

„Mi nem pocsék, hanem nagyszerű nemzet vagyunk, amely erkölcsileg helyesen jár el. De nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot”.

Orbán úgy fogalmaz: az nem segítség, hogyha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapot, és a magyar gazdaság három nap múlva vagy négy nap múlva megáll – azzal nem segítettünk az ukránoknak. 

Hangsúlyozza, hogy Magyarországnak ráadásul nincs is felelőssége ezért a háborúért, mert akik a háborúról döntöttek egyik vagy másik oldalon, „velünk erről nem konzultáltak, nem vontak be, ez nem egy közös döntés részeként alakult ki, amely megalapozná Magyarország felelősségét”.

A miniszterelnök szerint ezért jól, világosan kell meghatározni, hogy mi a magyar emberek és Magyarország érdeke. „Nekünk nincs annál több felelősségünk, mint aminek egyébként eddig is minden nap eleget tettünk, de annak eleget is fogunk tenni” – zárja a posztját. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!