Valóban Magyarországon halnak meg a legtöbben Covidban? - a többlethalálozási mutatók mást mutatnak
Csak idővel derül majd ki, hogy mik voltak a különböző országokban a többlethalálozások okai
Valóban Magyarországon halnak meg a legtöbben Covidban? - a többlethalálozási mutatók mást mutatnak

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 01.
Miközben a magyar kormány több alkalommal is népszerűsíti Európán belüli kiemelkedően jó helyzetét az átoltottság terén, sokak emlékeztetnek, ugyancsak az élmezőnyben vagyunk, csak éppen egy jóval drámaibb mutatóban: a Covid-halálozások tekintetében. De valóban így van ez? Tényleg Magyarországon halnak meg az egyik legtöbben a járványban? 

MOST INGYENESEN ELOLVASHATJA FRISS HETILAP CIKKEINKET. A rendkívüli helyzetre és a húsvét ünnepére tekintettel a Hetek ingyenesen elérhetővé teszi aktuális hetilap tartalmait. Az érintett cikkeink ide kattintva érhetőek el. Áldott ünnepet kívánunk!

A különböző országok eltérő adatközlési gyakorlata miatt nem lehet megalapozottan összehasonlítani nemzetközi szinten a koronavírusban elhunytak számát - fogalmazott az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója az Origonak adott, szerdán megjelent interjúban.

Uniós átlag alatt a magyarországi többlethalálozás

Bozsonyi Károly szerint a különféle statisztikák összevetését nem szabad egyféle "versenyként" kezelni, pláne járványhelyzet idején.

Ellenőrizhető és összehasonlítható számok 2020-ból az egyes országok teljes népességére vonatkozó többlethalálozásról vannak, és ezek alapján Magyarország jóval az uniós átlag alatt van

- hangsúlyozta.

Hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) többször is felhívta a figyelmet arra, hogy az egyes országok, így a magyar operatív törzs által napi szinten közölt koronavírus-halálozási statisztikák és gyorstájékoztatók nem hasonlíthatóak össze egymással nemzetközi szinten, ám számtalan olyan cikk és publicisztika jelent meg, amelyek ezt figyelmen kívül hagyták.

Nem ugyanúgy számolnak

Kiemelte: az egyes országok nem használnak azonos standardokat.     

Magyarországon nem a koronavírus miatt közvetlenül bekövetkező halálesetek bonyolult és lassú módszertannal meghatározható számát, hanem a vírussal kapcsolatba hozható esetek egyszerű és gyors módszertannal megállapítható adatát közlik - mondta. Példaként említette, hogy Magyarországon ha egy koronavírus-pozitív, de nem súlyos állapotú beteg autóbalesetben hal meg, akkor is megjelenik a statisztikában.  

Megjegyezte: az ENSZ Egészségügyi Világszervezete által is hitelesített nemzetközi koronavírus-adatokra vélhetően őszig várni kell, ezért

az egyes országok teljes éves halálozási számainak növekményét érdemes összevetni, és ezt az Eurostat is összesíti.

Ezen a listán hátulról a nyolcadik helyen állunk

Bozsonyi Károly közölte: Magyarországon a KSH hivatalos és Eurostat által is ellenőrzött adatai szerint 2020-ban 8,7 százalékkal (11 297 emberrel) többen haltak meg, mint 2019-ben. Az EU-s átlagnövekmény mindeközben 10,6 százalék volt, tehát a magyar adat jóval az uniós átlag alatt van, és jóformán fele a spanyol (18,9 százalék), a lengyel (17,3 százalék), a belga (17,2 százalék), a szlovén (16,7 százalék) vagy olasz (15,9 százalék) mutatóknak.

Hozzáette: csupán hét EU-s országban - Cipruson, Görögországban, Németországban, Észtországban, Lettországban, Finnországban és Dániában - regisztráltak a magyarnál kisebb halálozási többletet.

Az Origo közölte:

a 2021 első hétheti adatai szerint az Európai Unióban átlagosan 19,7 százalékkal többen haltak meg, mint 2020 azonos időszakában.

Magyarországon az uniós átlagnál jóval kedvezőbb, 7,2 százalékos emelkedés volt csak - írták.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!