Újabb fordulat a ballon-ügyben: amerikai technológia segítségével kémkedhetett Kína az USA ellen
Újabb fordulat a ballon-ügyben: amerikai technológia segítségével kémkedhetett Kína az USA ellen

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 06. 29.
A kínai ballon az előzetes vizsgálatok szerint amerikai technológia segítségével gyűjtött audiovizuális adatokat.

Ahogy arról korábban írtunk, idén februárban napokig repkedett egy kínai megfigyelőballon az Egyesült Államok légterében, mielőtt Biden parancsára kilőtték volna.

Az Egyesült Államok titkosszolgálatai és védelmi ügynökségei közösen vizsgálták meg a kínai kémballon maradványait, amelyek alapján arra a megállapításra jutottak, hogy az eszközön kereskedelmi forgalomban kapható, amerikai felszereléssel volt ellátva.

Emellett kínai szenzorok és más technológia is volt a ballonon, amelyek segítségével fotókat és videókat tudott készíteni az eszköz, majd Kínába továbbítani.

A jelentés szerint megállapítható, hogy valóban kémkedési céllal alkották meg a ballont és nem időjárás-megfigyelés miatt repkedett az USA területe felett, ahogy a kínai kormány állította.

Amerikai tisztviselők ugyanakkor azt állítják, hogy a ballon vizsgálatakor kiderült, hogy az eszköz nem továbbította a gyűjtött adatokat, hiába repült át Kanada és az Egyesült Államok felett nyolc nap alatt, köztük minősített katonai létesítmény felett is.

(Reuters / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!