Kínai kémballon repked az Egyesült Államok felett, csak a törmelékveszély miatt nem lövik le
Kínai kémballon repked az Egyesült Államok felett, csak a törmelékveszély miatt nem lövik le

Forrás: Youtube/LiveNOW from FOX

2023. 02. 03.
A Pentagon szóvivője elmondása szerint már napok óta figyelik a megfigyelőballont, és nem jelent veszélyt a lakosságra.

Patrick Ryder dandártábornok arról számolt be, hogy “jóval a kereskedelmi légiforgalom felett” lebeg a kémballon, ezért sem katonai, sem lakossági veszélyt nem okoz.

Egy vezető tisztviselő szerint Joe Bidennek azt tanácsolták, hogy ne lövesse le a ballont, mert a lehulló törmelék megsebesíthetné a lakosokat.

Biztosak vagyunk abban, hogy ez a megfigyelőballon a Kínai Népköztársaságé. Az elmúlt években előfordultak hasonló esetek, ez a kormányzat előtt is”

- mondta a tisztviselő.

Bár a ballon átrepült több “érzékeny helyszín” felett, de hírszerzési szempontból nem vélik úgy, hogy nagy kockázatot jelentene, és Kína valószínűleg sokkal jobb eredményt tud elérni a kémműholdjaival.

Az amerikai külügyminiszter a napokban Kínába látogat, amelyet beárnyékolhat a kínai kémtevékenység, és plusz feszültséget okozhat a felek között.

A kínai külügyminisztérium úgy reagált az amerikai bejelentésre, hogy “a szándékos találgatások” nem segítik a helyzet kezelését.

“Kína felelősségteljes ország. A nemzetközi jognak megfelelően cselekszünk. Nem áll szándékunkban más országok légterét megsérteni. Reméljük, hogy az érdekelt felek józanul fogják kezelni a helyzetet” - tette hozzá Mao Ning.

Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak az USA észlelt égi kémtevékenységet: Kanada szintén bejelentette, hogy ballon repked az ország felett, és az amerikai féllel egyeztetést kezdeményeztek, hogy hogyan oldják meg a helyzetet.

(CNN / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!