Elhatárolódott Trump stábja korábbi sztárügyvédjétől
Joe Biden továbbra sem aggódik az elnök perkereseteivel kapcsolatban
Elhatárolódott Trump stábja korábbi sztárügyvédjétől

Youtube/10 Tampa Bay

2020. 11. 23.
Trump kampánycsapata vasárnap este közleményt adott ki, melyben tudatta, hogy az elnököt segítő jogászcsapatnak többé nem tagja Sidney Powell ügyésznő, aki szókimondó módon képviselte a választási csalások vádjának ügyét az elmúlt hetekben. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

Az ügyésznő megjegyzéseit republikánus publicisták és politikusok egyaránt bírálták. Joni Ernst iowai republikánus szenátor például egy rádióinterjúban "sértőknek" nevezte a jogásznő állításait.

"Sidney Powell nem tagja Trump jogászcsapatának"

- írta közleményében Rudy Giuliani és Jenna Ellis, a jogászcsapat két tagja. Leszögezték azt is, hogy a jogásznő "nem személyes ügyvédje Donald Trumpnak".

Ahogy arról korábban írtunk, Sidney Powell hetekkel ezelőtt csatlakozott Trump jogászcsapatához, az elnök tweetben is elismerte ezt a tényt. Az ügyésznő a médiában rendkívül hevesen képviselte a választási csalások ügyét, és komoly, határokon túl ívelő vádakat fogalmazott meg a Fox televízióban.

Powell a hírre úgy reagált, megérti a lépést, de továbbra is fenntartja állításait.

“Megértem a mai nyilatkozatot. Továbbra is az amerikai népet fogom képviselni, akik Trumpra és a republikánusokra adták le szavazataikat, de a Dominionhoz és a Smartmatichez kapcsolódó választási csalás miatt elvesztették azokat. Hamarosan benyújtjuk a keresetet"

- nyilatkozta a CBS Newsnak vasárnap. 

“Hullani fog a forgács ahol kell, de meg fogjuk védeni e nagyszerű köztársaság alapjait"

- tette hozzá.

Powell csütörtökön még teljes értékű tagként vett részt Trump jogi csapatának sajtótájékoztatóján Jenna Ellis és Rudy Giuliani oldalán. 

Míg többször ígéretet tett arra, hogy a perek során bizonyítékokkal fogja alátámasztani vádjait, több politikai kommentátor, beleértve Tucker Carlson Fow News műsorvezetőt, egyre türelmetlenebbek azzal kapcsolatban, hogy igazi, kézzelfogható bizonyítékot lássanak állításai alátámasztására. 

Pennsylvaniában elutasították Trump keresetét

Közben Donald Trump jogászcsapata vasárnap fellebbezést nyújtott be Pennsylvaniában azon szövetségi bírói döntés ellen, amely szombaton elutasította a keresetet több millió levélszavazat érvénytelennek nyilvánítására.

A kereset szerint az állam több megyéje törvényellenesen elfogadott olyan levélszavazatokat, amelyeken javítva volt a voks.

Pennsylvaniában a jelenlegi helyzet szerint Biden győzött, 80 ezerrel több szavazattal. A tagállam 20 elektort ad az Egyesült Államok elnökét megválasztó elektori testületbe, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelöltet az Egyesült Államok elnökévé válasszák.

Bident egyáltalán nem aggasztják Trump perkeresetei

Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet "egyáltalán nem aggasztják" Donald Trump amerikai elnök perkeresetei, amelyeket a választási eredmények megfordítása érdekében nyújtott be - jelentette ki Katie Bedingfield, Biden kommunikációs főtanácsadója a Fox televíziónak adott interjúban vasárnap.

Bedingfield, aki Biden helyettes kampányfőnöke volt, úgy fogalmazott:

"szerintem az elmúlt hetekben éppen azt láttuk, hogy ezeket a kereseteket bíróságról bíróságra kinevették szerte az országban".          

A tanácsadó megjegyezte: Joe Biden 306 elektori voksot nyert el, "ugyanazt az eredményt, mint 2016-ban Donald Trump, aki földcsuszamlásszerű győzelemnek nevezte ezt".        

A Fox műsorvezetője, Chris Wallace kérdésére, hogy várhatóan kikből áll majd a Biden-kormányzat, Bedingfield azt válaszolta: Biden kedden nevezi meg leendő kormánya tagjait.        

Donald Trump jogászcsapata vasárnap közleményt adott ki, amelyben tudatta: kérték a szavazatok ismételt újraszámlálását Georgiában. A közleményből kiderült: az újraszámlálást még szombaton az esti órákban, azt követően kérték, hogy Brian Kemp georgiai republikánus párti kormányzó a szavazatok hitelesítése után formálisan is aláírta, hogy az állam 16 elektora - az eredményeknek megfelelően -  a demokrata párti elnökjelöltet, George Bident támogatja.

Georgiában Bidenre 12 650 vokssal, azaz 0,25 százalékkal több szavazatot adtak le, s a törvény lehetőséget ad a fél százaléknál kevesebb vokskülönbség esetére az újraszámláltatásra.

Larry Hogan, Maryland republikánus párti kormányzója vasárnap a CNN televíziónak adott interjúban azt fejtegette: "zavarba ejti" őt, hogy a Republikánus Pártban a választások után "nem emelik fel elég sokan a szavukat" Trump ellen.  

A politikus bírálta, hogy Trump jogászai szerinte nyomást gyakorolnak a tagállamok törvényhozásaira a választási eredmények esetleges megváltoztatása érdekében. "Mi voltunk a legnagyobb tiszteletnek örvendő ország, tiszteletben tartottuk a  választási eredményeket" - fogalmazott Hogan. Majd hangsúlyozta:

"most pedig egyre inkább banánköztársasághoz kezdünk hasonlítani. Itt az ideje abbahagyni ezt az értelmetlenséget".      

Joe Biden választási győzelmét a Republikánus Pártból eddig három szenátor ismerte el: Mitt Romney, Utah állam szenátora, Susan Collins maine-i és Lisa Murkowski alaszkai szenátor. Szombaton - miután egy szövetségi bíró elutasította Trump perkeresetét Pennsylvaniában - Pat Toomey, pennsylvaniai republikánus szenátor is gratulált Joe Bidennek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek.

(MTI/RT/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!