Hidzsábot viselő muszlim modell lett a tekintélyes divatmagazin szerkesztője
Rawdah Mohamed a Vogue Scandinavia tartalmaiért felel majd
Hidzsábot viselő muszlim modell lett a tekintélyes divatmagazin szerkesztője

Forrás: Instagram/rawdis

2021. 05. 31.
Rawdah Mohamed, a szomáli-norvég származású modell, kinek "el a kezekkel a hidzsábomtól" francia fejkendő-tilalom ellen tiltakozó posztja futótűzként terjedt a neten, most a hamarosan induló Vogue Scadinavia szerkesztője lesz, az első a nyugati divatmagazin történetében, aki hidzsábot viselő színesbőrű nő.  

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

“A Vogue Scandinavia a sokszínűség ügyében megtette a következő lépést azzal, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtett, ahol a különböző hátterű embereket megbecsülik,"

-  jelentette ki a hírre reagálva Mohamed, akinek áprilisi "el a kezekkel a hidzsábomtól" Instagram-posztja meghódította a Twittert, az Instagramot és a TikTokot egyaránt. A modell a kezére írt üzenettel a Franciaországi fejkendő-tilalom ellen tiltakozott.

Március 30-án a francia szenátus új törvényt jelentett be, amely tiltja „a kiskorúak bármilyen szembetűnő vallási jelzéssel való ellátását és minden olyan ruha vagy ruházat viselését köztereken, amely a nők alacsonyabbrendűségét jelzi a férfiakkal szemven”.

A jogszabályt rengeteg kritika érte amiatt, hogy elsősorban muszlim állampolgárokat célozta.

Új pozícióját bejelentő Instagram-bejegyzésében Mohamed kijelentette, reméli, hogy "kulturális erővé válhat" sok tanulással, fejlődéssel, szembenézve minden kihívással, amivel csak szembetalálja magát. 

A modell biztos benne, hogy kinevezése hatással lesz közösségére is, és a muszlimok jobban megértik majd a divat világát az ő tolmácsolásában.

A "túlságosan fehérnek" tartott divatiparon George Floyd tavalyi, rendőri erőszakot követő halála óta nagy a nyomás, hogy diverzifikáljon, színesítsen. Ennek igyekszik eleget tenni most a Vogue magazin is.

Mohamed szerint fontos lépés, hogy a magazin más kisebbségi etnikumokhoz tartozó személyeket is vezető szerkesztői pozíciókba helyezett, mert egyedüli kisebbségiként nagy lett volna rajta a "társadalmi és érzelmi nyomás".

A modell a legutóbbi Hamasz-Izrael konfliktus során az Instagramon kifejezte támogatását a palesztin ügy iránt és az „izraeli atrocitások leleplezésére" szólította fel a médiát.

A Vogue Scandinavia első száma augusztusban jelenik majd meg. 

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!