„Tudom, hogy ez az új Covid, de annyira nem érdekelt, hogy utánanézzek“
Videó: az utca embere a majomhimlőről
„Tudom, hogy ez az új Covid, de annyira nem érdekelt, hogy utánanézzek“

Forrás: Hetek

2022. 06. 07.
Már Magyarországon is megjelent az Afrikából származó, cseppfertőzéssel terjedő majomhimlő. Az utca emberét az új keletű járványról kérdeztük.

Mint ismert május 31-én már hazánkban is kimutatták a majomhimlőt. Müller Cecília az országos tisztifőorvos elmondása alapján a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő zoonózis-fertőzés, a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell.

Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen. A vírus fertőzőképessége a kezdeti tünetektől fennáll, és egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről.

Az utca emberét ezen ismeretek tükrében arról kérdeztük:

  • Mit tudnak a betegségről, hogyan terjed?
  • Tartanak-e attól, hogy olyan lesz, mint a koronavírus?
  • Lesznek-e ennek köszönhetően újabb lezárások?
  • Mit gondolnak a miniszterelnök azon kijelentéséről, mely szerint a következő évtized többek között a járványok kora lesz?
  • És, hogy mennyire ingatta meg a bizalmuk a WHO iránymutatásában?

Homoszexuális szexpartikon robbant be Európába a majomhimlő, de messze nem csak ezekben a körökben terjed

A témában Rusvai Miklós virológust is megkerestük aki szerint 

nagyon is hasonlítható a majomhimlő terjedése az AIDS kezdeti terjedéséhez, hiszen a csoportos szexuális együttlét ilyen szempontból ideális egy vírus terjedéséhez,

viszont óva int attól, hogy a fertőzötteket emiatt bárki is megbélyegezze. Mint fogalmazott, a jelenleg ismert esetek többségéről nem derült ki, hogy homoszexuálisokról lenne szó, ők más módon kapták el a fertőzést. Azt viszont mindenképpen el kellene kerülni, hogy egy fertőzött csak azért ne menjen orvoshoz, mert attól tart, hogy vajon összekapcsolják a megbetegedését a homoszexualitással.

Az viszont egyértelműen állítható, ahogyan a WHO tájékoztatásából is kiderül, hogy jelentős számban férfiak közötti szexuális kapcsolaton keresztül történt meg a vírus átadása az első európai eseteknél, amelyben a fentebb már említett partik játszották a központi szerepet. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!