Trump szükségállapotot hirdetett Washington D.C.-ben
Attól tartanak, hogy Joe Biden beiktatásán folytatódhatnak a zavargások
Trump szükségállapotot hirdetett Washington D.C.-ben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 12.
Donald Trump leköszönő elnök hétfőn szükségállapotot hirdetett nyolc nappal Joe Biden elnöki beiktatása előtt, mivel több jelentés szerint folytatódhatnak a múlt heti capitoliumi ostrom során tapasztalt zavargások. Az FBI is erőszakveszélyre figyelmeztetett.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Muriel Bowser washingtoni polgármester vasárnap levélben kérte Trumpot az intézkedés meghozatalára, miután a múlt héten tüntetők egy csoportja betört a Capitolium épületébe, összecsapott a rendfenntartó szervekkel, és félbeszakította a Biden választási győzelmét hitelesítő ülést.

A szükségállapot egészen január 24-éig marad életben.

Trump döntése lehetővé teszi a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) és az amerikai belbiztonsági minisztérium és számára, hogy ha szükséges együttműködjenek a helyi rendvédelmi hatóságokkal.

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) figyelmeztetett, hogy mind az ötven amerikai államban tüntetésekre kerülhet sor a beiktatás előtt, alatt és után, emellett jelentések érkeztek arról, hogy a beiktatás napjára erőszakos cselekményeket is tervezhetnek.

"A FEMA felhatalmazást kapott a vészhelyzet kezeléséhez szükséges eszközök és erőforrások azonosítására, mozgósítására és saját belátása szerint történő használatára. A közvetlen szövetségi beavatkozással kapcsolatos sürgősségi védelmi intézkedéseket 100 százalékos szövetségi finanszírozás mellett biztosítják."

A nemzeti gárda közel 15 ezer katonája segíti majd a helyi rendfenntartókat Washington D.C.-ben. Az elnök védelméért felelős Secret Service szerdától fokozott készültségben lesz. 

Trump és Pence összefogott az utolsó napokra

Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök a hétfőn egyeztettek a Fehér Házban, először a capitoliumi ostrom óta, melyen biztosították egymás arról, hogy az utolsó napokban össze fognak tartani, annak ellenére, hogy kapcsolatuk az elmúlt napokban nem volt teljesen viharmentes.

Mike Pence ugyanis nem volt hajlandó segíteni az elnököt abban, hogy az elektori szavazatok hitelesítése során érvénytelenítse azokat, itt meg is magyarázta, miért.

Az egyeztetés témája állítólag az utolsó napokra vonatkozó terveket és az adminisztráció elmúlt négy évének értékelését foglalta magában. A hírek szerint mindketten megegyeztek abban, hogy

a múlt héten zavargó törvényszegők nem képviselik az America First mozgalmat.

Mike Pence alelnök a hírek szerint folyamatosan utasítja el a demokraták felhívásait arra, hogy a 25. alkotmánykiegészítéssel mozdítsa el Trumpot hivatalából még a beiktatás előtt, a javaslatot a kongresszusban pedig a republikánus képviselők blokkolták. Az elnök eltávolítására irányuló második lehetőséget, az impeachmentet még a héten elindíthatják.

(DW/Fox News/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!