Trump szerint nem fair, hogy sokat kell várni az eredményekre, Biden legyőzendő vírusnak nevezte az elnököt
Így telt az amerikai elnökválasztási kampány utolsó hétvégéje
Trump szerint nem fair, hogy sokat kell várni az eredményekre, Biden legyőzendő vírusnak nevezte az elnököt

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 02.
Donald Trump elnök szerint vezetésre áll Florida és Georgia államokban, azt azonban tagadja, hogy a hivatalos végeredmény előtt választási győzelmet hirdetne, Joe Biden demokrata elnökjelölt hangsúlyozta, hogy a választóknak „vissza kell vennie” az országot, és meg kell szabadítani a „Trump-vírustól”. 

Kövesse nálunk az amerikai választás eseményeit a hetek.hu-n! Kedd reggeltől szerda estig megállás nélkül követjük a legfontosabb eseményeket, legfrissebb eredményeket!

Trump a vasárnapi napon végigjárta az úgynevezett „csatatér államokat”, melyekben a választási eredmények döntőek lehetnek az elnökválasztás végeredményét tekintve. Az utolsó felmérések szerint továbbra is ellenfele, Biden vezet, azonban bizonyos kulcsfontosságú államokban (Pennsylvaniában és Floridában) csökken a két jelölt közötti különbség. 

Az amerikai szavazókat úgy tűnik sikerült aktivizálni a választás tétjének hangsúlyozásával: mindkét oldal kiemelte ugyanis, hogy Amerika karakteréért, lelkéért folyik a harc. Tegnapig rekord számban, összesen 93 millió szavazatot adtak le, a pártsemleges US Elections Project szervezet adatai szerint. 

Az amerikai elnök utolsó kampánybeszédeiben a tőle megszokott magabiztossággal vetítette elő közelgő győzelmét, kijelentve, hogy „vezetünk Floridában, vezetünk Georgiában… azt mondják szoros a verseny Texasban. Szerintem nem. Négy éve is ezt tették és földcsuszamlásszerű győzelmet arattam”. 

Figyelmeztetett továbbá, hogy Biden 47 évet töltött a munkahelyek kiszervezésével, a határok megnyitásával és amerikai vér valamint kincsek feláldozásával végtelen háborúiban. 

Joe és Jill Biden napjukat delaware-i katolikus templomuk miséjén indították, majd a demokrata elnökjelölt a nap hátralevő részét a hatalmas jelentőségű szomszédos állam, Pennsylvania meghódításával töltötte. Kijelentette, hogy két nap múlva véget vetnek „a nemzetet megosztó elnökségnek”. 

Biden hozzátette: itt az idő, hogy „felálljunk, és visszavegyük a demokráciánkat. Meg tudjuk csinálni. Jobbak vagyunk, mint ez. Sokkal jobbak vagyunk”. 

Tiszteletben tartják majd az eredményeket?

Sokan tartanak a választás éjszakája és az azutáni időszak során esetlegesen kitörő zavargásoktól, mivel nagy arra az esély, hogy a magas számú levélszavazat miatt igazi eredmény csak később derül majd ki. Bizonyos területeken megugrottak a fegyvereladások, és számos üzlet kirakatát elővigyázatosságból bedeszkázták. 

Többen attól is félnek, hogy Trump nem várja meg a végleges eredményt, és már korán győzelmet hirdet majd. 

Az Axios híroldal szerint Trump bizalmasainak azt mondta, már kedd éjjel kihirdetheti győzelmét, amennyiben a beérkező részeredmények azt mutatják majd, hogy vezet ellenfele előtt. Az elnök tagadta, hogy ilyet mondott volna, azt azonban kiemelte, hogy „nem fair, hogy ilyen hosszú ideig kell várnunk a választások után.”Hozzátette sokszor ismételt vádját, miszerint a levélszavazás csalás. 

Trump a legyőzendő "vírus"?

Az üggyel kapcsolatban Biden lezögezte nem fogják hagyni, hogy az elnök „elcsalja a választást”. Trumpnak a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatosan is ismét nekiesett, melyet „kriminálisnak” nevezett egy korábbi beszédében. (Amerikában minden eddiginél durvább a járvány, naponta ezer amerikai veszíti életét a fertőzés következtében)

De továbbment, és egészen keményen odaszólt az elnöknek:

“Az az igazság, hogy ahhoz, hogy elgyőzzük a vírust, először Donald Trumpot kell legyőznünk – ő maga a vírus”

- jelentette ki. 

(Times of Israel/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!