Trump megbízottja a Heteknek: „Az európaiak nem üzletelhetnek büntetlenül Iránnal”
Trump megbízottja a Heteknek: „Az európaiak nem üzletelhetnek büntetlenül Iránnal”

Elliott Abrams(Forrás: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 09. 24.
Az Egyesült Államok szigorúan fellép az Irán elleni szankciók megsértőivel szemben, akkor is ha azok európai bankok, szervezetek vagy magánszemélyek – válaszolta Donald Trump elnök Irán-ügyi megbízottja a Hetek kérdésére egy washingtoni telefonos sajtóbeszélgetésen. 

A héten az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok újra életbe lépteti azokat a szankciókat Irán ellen, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2006-ban egyhangúan hozott Teherán ellen, az iszlám köztársaság nukleáris és nagyhatótávolságú rakétaprogramja programja miatt. 

„Az Iszlám Köztársaság rendkívüli fenyegetést jelent az egész világ számára. Ez a rezsim a nukleáris programját a nemzetközi közösség zsarolására és a regionális valamint a nemzetközi biztonság fenyegetésére”

– mondta Elliott Abrams.

Bár a nagyhatalmak Barack Obama kezdeményezésére 2015-ben atomegyezményt kötöttek Iránnal, és emiatt a súlyos szankciók összefüggő rendszerét feloldották. Újraindult a kereskedelem Iránnal, ám Teherán semmit nem változtatott a terrorizmust támogató politikáján, folytatta a libanoni Hezbollah terrorszervezet és a jemeni huszi lázadók felfegyverzését valamint titokban újra indította az atomprogramját is. 

Az Egyesült Államok ezért úgy döntött, hogy visszaállítja a korábbi szankciókat Irán ellen és ezt következetesen számon kéri európai partnereitől is. 

Elliott Abrams a Hetek kérdésére válaszolva elmondta: „Ezek a szankciók gyakorlatilag érvényben vannak minden olyan személlyel, vállalattal és bankkal szemben, amelyek segítik Iránt ezeknek a nagyon széleskörű ENSZ-szankcióknak a megsértésében. Bizonyos esetekben még további európai szankciók is érvényben vannak. 

Az Egyesült Államok vizsgálatot indít minden olyan személy ellen, akik megsértik ezeket a szankciókat, és ha a tények igazolják, akkor az összes ilyen szankcióhoz kapcsolódó következményt életbe léptetünk.

De hadd mondjak önnek egy példát: ha egy európai bank Iránba történő vagy Irán által végzett fegyvereladást finanszírozna, teljesen egyértelmű, hogy szankciók alá esne. Erre szólít fel az ENSZ Iránnal szemben hozott fegyverembargója.”

– mondta lapunknak Trump elnök Irán-ügyi különmegbízottja.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!