Trump jogi győzelmet aratott Pennsylvaniában - egy sor szavazatot kivesznek a számításból
Ez azonban nem befolyásolja az eredményt a csatatérállamban
Trump jogi győzelmet aratott Pennsylvaniában - egy sor szavazatot kivesznek a számításból

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 13.
Egy pennsylvaniai állami bíró a Trump-kampány javára döntött, és elrendelte, hogy a csatatérállam ne számolja meg azokat a szavazatokat, melyeknél hiányzik a személyazonosság igazolása, ez azonban várhatóan még nem lesz elég ahhoz, hogy Joe Biden előnyét lefaragja. Mindeközben a főáramú média kihirdette a demokrata jelölt győzelmét egy másik billegő államban, Arizonában is.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A Trump kampány és a republikánus nemzeti bizottság ugyanis perben támadta meg a múlt héten Kathy Boockvar vezető pennsylvaniai tisztviselő döntését, hogy a levélszavazatokról hiányzó személyazonosságot igazoló iratok pótlásának határidejét meghosszabbítja november 9-éról 12-ére. 

A pennsylvaniai állami bíróság korábban elrendelte, hogy az ebben az időszakban érvényesített szavazatokat különítsék el, amíg a perben döntés születik.

Csütörtökön végül Mary Hanna Leavitt bírónő kijelentette, Boockvar nem rendelkezik törvényes felhatalmazással arra, hogy megváltoztassa a határidőt, így az azután verifikált szavazatokat nem lehet összeszámolni. 

Mivel ezeket a szavazólapokat már korábban elkülönítették, nem jelentek meg az eddigi eredményben sem, így nem érintik Biden pennsyvaniai győzelmét. 

Egyelőre nem világos, hány szavazatot érint a döntés, de bizonyos médiaforrások szerint a szám kétezer körül mozoghat.

Biden Pennsylvaniaban összesen 53,580 szavazattal van Donald Trump előtt. 

A pennsylvaniai per csupán egyike a nagyszámú republikánus pereknek, mellyel a Trump-kampány a levélszavazatok elszámolását támadta meg a csatatérállamokban számos csalási bejelentés nyomán. A perek által érintett államok: Pennsylvania, Michigan, Arizona és Georgia. Bár ebben az esetben győzelmet könyvelhettek el, több másik perben veszítettek. Ennek ellenére továbbra is reménykednek abban, hogy valahogy sikerül fordítaniuk, és újabb ciklusra maradhatnak Amerika élén.

Biden nyerte Arizonát?

A főáramú média 99 százalékos feldolgozottságnál Joe Biden győzelmét vetítette elő egy másik csatatér államban, Arizonában is, ahol a jelölt előnye Donald Trumppal szemben mindössze félszázalékos. Amennyiben hivatalosan is megerősítésre kerül az eredmény, az azt jelenti, hogy Bidennek 290 elektora lesz, és elnökségéhez összesen 270-re van csak szüksége.

Az Edison Research adatai szerint az államban Joe Biden összesen 1,668,684 szavazatot, azaz a voksok 49,40 százalékát nyerte el, míg Donald Trump 1,657,250 szavazatot , azaz 49,06 százalékot, a két jelölt közötti különbség tehát meglehetősen csekély, mindössze 0,34 százalék, azaz kicsivel több, mint 11 ezer szavazat.

A hivatalos választási végeredményig azonban még sok jogi harcnak kell lefolynia az állami bíróságokon.

(Forbes/Fox/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!