Trump: A java még csak most jön
Franklin Graham imájával kezdődött a republikánus konvenció utolsó napja 
Trump: A java még csak most jön

Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 08. 28.
Donald Trump elnök a 4 napos republikánus konvenció utolsó napján, ahol hivatalosan is elfogadta az elnökjelöltséget, kijelentette, a mostani az ország történetének „legfontosabb” választása, melynek nyomán vagy az amerikai álom, vagy szocialista káosz köszönt az Egyesült Államokra. 

Az eseményt Franklin Graham evangélista nyitotta meg imával, amiben az egységért fohászkodott a megosztottság közepette.

"Mennyei Atyánk, hálát adunk a hatalmas jóságodért, amit a nemzetünkre kiárasztottál, és azokért az áldásokért, amiket az elmúlt négy évben kaptunk. Örökké hálás leszünk ezekért. Ma este ahogy eléd jövünk, az országunk nehézségekkel néz szembe. Tízezrek vannak egy halálos vihar útjában. A világjárvány emberi szívek millióit töltötte el félelemmel. Megosztottak vagyunk. Igazságtalanságokat tapasztalunk. Harag és kétségbeesés öntötte el az utcáinkat. Szükségünk van a segítségedre. Hallani akarjuk a hangod ezen kritikus órán. Kérünk, hogy egyesítsd az szíveinket, hogy egy nemzet lehessünk a te színed előtt. Te vagy az egyetlen reményünk. Ma is kijelentjük, hogy teljesen tőled függünk, és népünknek szüksége van a bűnbocsánatra. Ma este hálát adok neked Donald J. Trump elnökért. Imádkozunk, hogy adj neki magasból jövő bölcsességet, világos látást és erőt, hogy előre vezesse ezt a nemzetet. Áldd meg őt. Imádkozunk a first lady-ért, Melaniáért is, és fiukért Baronért, ahogy az egész családjukért is. Védelmezd meg és erősítsd meg őket. Hálát adunk neked Mike Pence alelnökért is. Erős kezéért és tiszta hangjáért. Imádkozunk a second lady Karen Pence-ért és az ő családjukért is. Atyám, tudjuk, hogy te tudod újra naggyá tenni ezt a nemzetet. Ha rád nézünk, és feléd fordítjuk a szíveinket, és engedelmesen követjük a te Igédet. Legyen meg a Te akaratod itt a földön, ahogy a Mennyben is, a te fiad, a mi Urunk és Megváltónk Jézus Krisztus hatalmas nevében, Ámen.”

Az este számos szónoka kitért arra, mennyire szükség van az imára ahogy egyre több tüntetés és zavargás rázza az országot. 

A Fehér Ház Rózsakertjében rendezett ünnepségen az elnök - mint fogalmazott - "hálával telt szívvel és határtalan optimizmussal" fogadta el pártja elnökjelöltségét.

"Támogatásuk megtisztel" - mondta beszéde elején, majd dicsérte azt a "különleges fejlődést, amelyet együtt értünk el". Mint mondta: a következő négy évre ugyanezt ígéri.

"Az új elnöki ciklusban ismét a történelem legnagyszerűbb gazdaságát építjük újra, gyorsan visszatérünk a teljes foglalkoztatottsághoz, a növekvő jövedelmekhez és a fellendüléshez"

 

- mondta.

Párhuzamot vonva a Republikánus és a Demokrata Párt között azt hangoztatta, hogy két, egymástól nagyon eltérő vízió, filozófia és világnézet jellemzi őket. A választás tétje szerinte: "vagy szocializmus, vagy Amerika maradjon olyannak, amilyennek szeretjük". Leszögezte: ősszel arról is döntenek az amerikaiak, hogy hazájuk

"a rend és a törvényesség országa legyen-e, vagy az anarchia uralkodjék el".

Kormányzata eddigi eredményei közül felidézte - a gazdaság teljesítménye mellett - az illegális bevándorlásra vonatkozó politikát, az amerikai-mexikói határon épülő falat, a bíróságokon elért személyi változásokat és a külpolitikában elért sikereket.

Utóbbiak között említette a NATO megerősítését, Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerését, a nemrégiben Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között aláírt békemegállapodást, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, valamint az iráni Kászim Szulejmáni likvidálását.

Trump
Shutterstock/Puzzlepix

Kitért a koronavírus-járványra, beszédében a vírust következetesen "Kína-vírusnak" nevezte. Felidézte, hogy barátai is áldozatul estek a járványnak. Mint mondta, az év végéig, de talán még korábban is készen állhat az oltóanyag. A világjárványért ezúttal is Kínát okolta. Demokrata párti kihívóját, Joe Bident "Kína bábjának" nevezve kijelentette, hogy a járványellenes küzdelemben a demokraták, "sajnos, már a kezdetektől fogva csakis pártoskodó bírálatokra voltak képesek". Emlékeztetett arra: amikor úgy döntött, hogy betiltja a beutazást Kínából, "Joe Biden ezt hisztérikus és idegengyűlölő lépésnek nevezte. Ha rá hallgattunk volna, akkor százezrekkel több amerikai hal meg" - mondta Trump.

Az amerikai elnök nagy teret szentelt a demokraták és elnökjelöltjük, Joe Biden bírálatának.

"Joe Biden gyenge", aki "a radikális baloldal bábja" - szögezte le. Biden korábbi szóbotlásaira és általa "árulásoknak" minősített véleményváltoztatásaira utalva hangsúlyozta: a demokrata párti politikus "az egész életét a történelem rossz oldalán töltötte". Felidézte, hogy a demokraták gyakran emlegetik a társadalmi igazságtalanságokat, majd feltette a kérdést:

vajon miképpen is vezetnék azok után az országot, hogy romba döntötték? 

 

"Biden Amerikájában senki nem lesz biztonságban" - jelentette ki. Ígéretet tett arra, hogy továbbra is a rendfenntartó erők mellett áll, ellentétben a demokratákkal. Ezzel Biden azon korábbi felvetésére reagált, hogy elnökként csökkentené a rendőrségi költségvetést, s a felszabaduló összeget úgynevezett közösségi tervekre fordítaná. Trump leszögezte: "a rendőrségnek vissza kell adni a hatalmat", hozzátéve, "soha nem engedhetjük meg, hogy a csőcselék uralkodjék".

"Amikor újraválasztanak, akkor jön csak a java"

A zárónapon egyébként - amelynek témája az "Amerika nagyszerűsége" gondolat volt - a talán legbefolyásosabb republikánus politikusok mondtak beszédet: Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakcióvezetőjétől Kevin McCarthyn, a képviselőházi republikánus csoport vezetőjén át az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb idegsebészéig, Ben Carsonig, aki a Trump-kormányzat építési és lakásügyi tárcáját irányítja.

A demokrata és a republikánus konvenció lezajlása után az elnökjelölti vita következik Trump és Biden között, melytől saját párttársai rendkívül féltik a demokrata elnökjelöltet. A dátumot még nem sikerült kitűzni, de mindkét oldal megegyezett abban, hogy november 3, azaz a választás napja előtt legalább három vitára sor kerül majd.

(MTI/CBN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!