Történelmi "turistajárat" indul a nemzetközi űrállomásra
Három tehetős üzletember fejenként 1,6 milliárd forintnak megfelelő összegért hagyhatja maga mögött a Földet
Történelmi "turistajárat" indul a nemzetközi űrállomásra

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 01. 29.
Három nemzet képviselője fejenként 55 millió dollárért a nemzetközi űrállomásra utazik nyolc napra jövő januárban a történelem első teljesen magán űrturistaútján. A befektetőket és üzletembereket az Axiom Space a NASA egyik volt asztronautája kíséretében küldi fel az állomásra.

Michael López-Alegría, nemcsak a NASA volt űrhajósa, de a vállalat alelnöke is egyben. Utasai a 71 éves amerikai vállalkozó Larry Connor, az 51 éves kanadai befektető, Mark Pathy, és a 63 éves izraeli üzletember és volt vadászpilóta, Eytan Stibbe lesznek. 

Az Axiom Space szerint a férfiak mindegyike különféle filantróp projektekben vesznek majd részt a pályára állásuk után, tanítani és kísérleteket végezni is fognak a helyszínen.

“Az úttörők ezen csoportja - az első ilyen űrutasok - meghatározó pillanatot jelentenek az emberiség felfedezési és fejlődési törekvései történetében. 

Első kézből tapasztaltam, hogy az emberek és az űr találkozása rendkívül mély nyomot hagy és arra készteti őket, hogy még jelentősebb dolgokat vigyenek véghez a Földre való visszatérésük után."

Az Axiom Space alelnöke évtizedek óta tartó NASA-űrhajós pályafutása során összesen négy alkalommal utazott az űrbe. López-Alegría 257 napot töltött az űrben, és tíz űrsétát hajtott végre.

Ő és űrturistái a SpaceX Dragon Capsule űrhajóval utazik majd, amely tavaly történelmet írt, amikor két NASA űrhajóst, Bob Behnkent és Doug Hurley-t eljuttatta a nemzetközi űrállomásra és vissza. (Korábbi, az ISS-re utazó hajókat a kormányok építettek, nem pedig a vállalatok építették.)

"Ez csak az első az Axiom Space legénységei közül, akiknek a nemzetközi űrállomásra vezető magánküldetései valóban kiszélesítik az emberek űrbeli jövőjét - és érdemi változást hoznak a világban, amikor hazatérnek" - mondta Michael Suffredini, az Axiom Space elnöke.

A vállalat reméli, hogy a jövőben évente két ehhez hasonló missziót hajthat majd végre.

(Daily Wire/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!