Űrtörténelmet ír Elon Musk: először küld embert az űrbe a SpaceX
Űrtörténelmet ír Elon Musk: először küld embert az űrbe a SpaceX

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 27.
Ma, magyar idő szerint este fél 11-kor lövik ki a SpaceX rakétáját a floridai Kennedy Űrközpontból, mely ezúttal nem autót akar földkörüli pályára állítani, hanem Elon Musk vállalkozásának 18 éves fennállása óta először a NASA két asztronautáját, Bob Behnkent and Doug Hurleyt juttatja el az űrbe.

A Demo–2 névre keresztelt nevű küldetés során a két űrhajóst Musk Crew Dragon kapszulája juttatja el a Nemzetközi Űrállomásra Falcon 9-es rakétája segítségével. Hogy meddig marad a két asztronauta két tényezőtől függ: az űrhajó állapotától, valamint attól, hogy a NASA-nak mennyi ideig van szüksége a segítségükre az állomáson folytatott műveletekben, de a kapszula napelemei maximum 120 napig, azaz négy hónapig működnek megbízhatóan – írja a Qubit.

Behnken és Hurley űrhajósok egyúttal új, modern, Musk fekete-fehér sikkjét tükröző űrruhában hasíthatnak a végtelenbe és tovább.

A pilóták felkészülése:

 

A Kennedy Űrközponttól a 39-es indítóállásig vezető utat egy fekete-fehér Tesla Model X hátsó ülésén teszi majd meg a két űrhajós.

Az időjárás még belekavarhat a SpaceX-kilövésbe, a Kennedy Űrközpont környékére esőt írtak, illetve a Dél-Karolinához közel kialakult Bertha névre keresztelt trópusi vihar durva hullámokat kavarhat az Atlanti óceán azon területén, ahol vészhelyzet esetén a kapszula becsapódna.

A NASA 2011 óta nem küldött a Nemzetközi Űrközpontba asztronautát amerikai földről. Az eddigi kilövésektől eltérően ezúttal a SpaceX vezeti majd le a küldetést.

A misszióval Musk azt bizonyítaná, hogy rendszerei megfelelnek a NASA űrutazás felé támasztott elvárásainak.

22:30-tól a SpaceX oldalán és a Youtube-on élőben követhetőek a kilővés pillanatai:

(Techcrunch)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!