"Történelmi nemi sztereotípiákat erősítenek" - több brit városban is indítványozták a "Mr" és "Mrs" kifejezések mellőzését
Bournemouth, Christchurch és Poole városi tanácsai szerint ugyanis az "elavult" kifejezések erősítik a nemi sztereotípiákat
"Történelmi nemi sztereotípiákat erősítenek" - több brit városban is indítványozták a "Mr" és "Mrs" kifejezések mellőzését

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 22.
Három Nagy-Britanniai település, Bournemouth, Christchurch és Pool városi tanácsai a héten szavazhatnak arról, hogy a kezdeményezők szerint elavult "Mr" és "Mrs", illetve a szintén nemekre utaló "he" és "she" névmások helyére nemsemleges alternatívákat találjanak.

A döntés összesen 395,000 lakost érintene a régióban.

Az új szabályok a városi tanács üléseire vonatkoznak majd, és kiterjeszthetik a hivatalos tanácsbeli kommunikációra is. amennyiben megszavazzák, ezentúl tehát a

nemsemleges "Mx" előtaggal utalnának mindenkire az eddig bevett férfiakra használatos "Mr", illetve az asszonyokra és hölgyekre használatos "Mrs", "Miss" és "Ms" megszólítás helyett.

A "he" (férfi) és "she" (női) névmások helyett a "they" általános többesszámú névmás használatát javasolja az indítvány, hogy megakadályozzák, hogy az emberek történelmileg beidegződött nemi sztereotípiákat használjanak. 

A rendelet kezdeményezője, L. J Evans szerint a tanácsnak minden írott és verbális kommunikációjában nemsemleges kifejezések használatára kellene törekednie, ahol a nem "nem releváns".

"A hím-, és nőnemű szavak emberekre való használata nemtől és gendertől függetlenül felesleges, pontatlan és történelmi nemi sztereotípiák megerősítéséhez vezet.

A nemsemleges írás a tisztasághoz, befogadáshoz, egyenlőséghez is hozzájárul, amellett, hogy megakadályozza a tudatalatti részrehajlást."

Az indítványt a munkáspárt egyik politikusa, Lisa Lewis is támogatta, kijelentve, hogy úgy érzik, fel kell zárkóztatni a tanácsot a korhoz.

“Azt akarjuk, hogy mindenki befogadva érezze magát"

(Metro/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!